сряда, 1 май 2024 г.

Здравен национализъм? Чакаме руската ваксина

Продължава да бъде изключително слаб интересът към ваксинирането срещу COVID-19 в България. Изобилие от ваксини има, но хората не се стичат за имунизация нито към постоянните пунктове, нито към мобилните. Министерството на здравеопазването пък не може да намери път към сърцата на българите, за да ги накара да се ваксинират. Освен неумението на здравните власти оказва се, че има други фактори, които пречат на така необходимото имунизиране.

Аркади Шарков, кадър БНТ

Според здравния икономист Аркади Шарков макрофакторът за слабия интерес е ваксинационният национализъм. Много хора не припознават британски и американски ваксини, а чакат руската. Ще бъде интересен експеримент, ако руската ваксина бъде одобрена, дали ще се повиши процентът, каза Шарков пред БНТ.

По думите му, друга причина за слабия интерес към ваксините са ниските нива на заболеваемост в момента, които карат хората бъдат прекалено спокойни.

Според Шарков трябва да има по-активна агитация за ваксинация. „Лекарите не са колцентрове, които да звънят на всички пациенти. Трябва да има централизиран списък и да се прозвъняват хората с призив „Идете да се ваксинирате“. Това натрупване през ден да ти звънят на телефона ще доведе до резултат“, предполага икономистът.

Темпът на ваксинация на практика е замрял и причините са много. Това е факт, който не говори добре за това какво ще се случи при една следваща вълна на коронавируса, коментира от своя страна заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

д-р Николай Брънзалов, кадър БНТ

Според него няма вече проблеми с логистиката на ваксини. Всеки, който пожелае, може да намери в порядъка на минути вариант да отиде да се ваксинира и да се защити. Медицинските специалисти също са готови да ваксинират, обяви той.

Относно логистиката нещата могат да се ускорят, ако фирмите започнат да произвеждат еднодозови ваксини, а не 6 в един флакон. След като ние можем да ги съхраняваме един месец в нашите хладилници, определено ще се ускори до известна степен ваксинационният процес в България, смята д-р Брънзалов.

„Аз, когато разполагам с флаконче, на което трябва да събера 6 пациента, е трудно постижимо и всичките желаещи да се ваксинират“, допълни той.

По думите му, до този момент може да се похвалим, че много малко ваксини хвърляме. „Хвърлянето на ваксините не говори добре първо за планирането на доставките. Второ, не говори добре, след като са планирани, да им се види срокът на годност“, каза още д-р Брънзалов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html