сряда, 1 май 2024 г.

12 часа преди края на кампанията: Какво ни казват социолозите?

Шестима кандидати за следващ премиер – а дали не е най-добър седмият вариант?

Дни преди изборите почти всички социологически агенции засипаха медийното пространство с последните си цифри. Особеното на тези изследвания непосредствено преди вота е, че грешките и манипулациите на данните са най-рискови, защото могат да дискредитират агенциите. Но в същото време най-голям е и политическият натиск за промяна на данните в една или друга посока. Причината е очевидна – самите социологически проучвания влияят на нагласите. Например, след като са прочели последните данни много българи в неделя ще отидат до урните с идеята, че от тях зависи дали ГЕРБ или ИТН ще бъдат първа политическа сила. Други ще излязат с идеята, че могат да вкарат или да извадят от парламента патриотичната коалиция. Трети ще вложат усилия с идеята, че от тях зависи дали ДПС или ДБ ще бъде четвърта политическа сила. По някакъв начин и твърдото трето място на БСП може да бъде повод за едно или друго гласуване или за негласуване. Не на последно място ниският резултат на някоя партия може да бъде причина хора да не гласуват за нея, за да не им се изгуби гласът.

Каквито и да са причините за гласуване, пороят от цифри и проценти със сигурност обърква наблюдателите. Ако човек не следи редовно данните на социолозите, може много да се обърка, а и същественото, тенденциите, както се казва, се четат „между редовете”.

  1. Интригата за първото място– има различни данни за това дали са първи ГЕРБ или ИТН, но всички социолози са единодушни, че в една или друга степен електоралната подкрепа за ГЕРБ ерозира. При тях вероятно ще се регистрира някакъв спад. В същото време е очевидно, че има ръст при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която по всички изследвания до 4 април беше трета сила, а до към края на май изоставаше по-съществено от ГЕРБ.
  1. Стабилизирането на БСП – след шока от третото място през април социалистическата партия сякаш продължи да пада, но последните изследвания по-скоро говорят за стабилизация на БСП макар и в граници близки до регистрираното през април пълно електорално дъно за 30 години. Всички социолози изрично подчертават, че БСП може да е далеч от второто място, но пък никой не може да я измести от третото, въпреки мощната кампания на ДБ.
  2. Очертава се нова битка за четвъртото място – ДПС успя да остане четвърта през април, но със силната си кампания ДБ се конкурира с партията на Доган и Карадайъ за това място. Разбира се, ДПС ще получи бонус от чужбина традиционно, но гласовете и на ДБ от секциите извън България не са малко. За четвъртото място има интрига.
  3. Формацията на Манолова се утвърждава, но не прави радикален пробив – „Изправи се! Мутри вън!” въпреки някои катаклизми разширява влияние и прави силна кампания. Социолозите отчитат повишаване на електоралната подкрепа при тях, но то може да доведе най-вече до малко по-голяма парламентарна група и то, ако други партии не прескочат бариерата. Мястото на формацията в парламента е твърдо, но на този етап по-скоро ИСМВ ще бъде сред малките партии.
  4. Патриотите с по-силен опит за влизане в парламента – обединението на патриотичните формации със сигурност ще даде резултат и те са много по-близо до бариерата, отколкото през април. Но на този етап е рано да се каже дали ще успеят. Като цяло има засилване сред субектите, които останаха под чертата през април и предстои да видим дали някоя от тях няма да ни изненада.
  5. Жан Виденов стартира с отчетлива подкрепа макар и на ниско ниво – бившият лидер на БСП и премиер с неговата формация твърдо събира поне 1 % от гласовете като е много възможно да има и скрит вот, който е трудно прогнозируем. Ако формацията стабилизира подкрепата си над този процент, със сигурност може да има сериозно политическо бъдеще.

Argumenti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html