сряда, 1 май 2024 г.

Христо Стоянов: Минеков даже не оплю Вежди за наградата

Интересно защо медиите ни мълчат – или те са с победителите. Но победител в момента е Вежди – защото тази награда е признание за моженето му. Но за това се иска все пак някакъв интелект, за да се оцени. Останалото, драги медии, е мимикрия. А вие се оказвате в групата на „останалото“… Дори Минеков до такава степен си е глътнал езика, че даже не оплю Вежди за наградата…
От профила на Христо Стоянов
КРАЛСКИЯТ АРТИСТИЧЕН КРЪГ В БАРСЕЛОНА НАГРАДИ ВЕЖДИ РАШИДОВ СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ/Real Circulo Artístico/ – RCA.
Церемонията по връчването на най-престижното отличие на RCA се състоя в четвъртък вечерта в двореца „Пинятели“ на ул. „Аркс“, в центъра на каталунската столица… Средновековната сграда, архитектурен паметник на културата, е седалище на авторитетната институция.
На официалното събитие присъстваха ценители, колекционери, изкуствоведи, собственици на галерии, бизнесмени, представители на българската общност в Каталуния. Тук беше и генералният консул на РБългария в Барселона Цветелин Цолов..
„Връчваме максималната награда на Кралския артистичен кръг на скулптора Вежди Рашидов като признание за неговото творчество и за популяризиране на българското изкуство като министър на културата на България”, заяви Жозеп Феликс Бентз, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона и член на Международната конфедерация на арт критиците. Известният изкуствовед подчерта значителния принос на Вежди Рашидов за укрепването на връзките между България и Каталуния.
„Колкото и награди да имам, това отличие ми е много скъпо, защото е медал на приятелството. Най-важното е, че две страни с много богата, древна култура и история се опознаха и ако съм бил за малко посредник на това, се чувствам много щастлив”, призна развълнувано Вежди Рашидов.
Изкуството на Вежди Рашидов е познато на публиката в Каталуния. На 11 октомври 2018 г. бившият председател на Парламентарната комисия по култура и световноизвестният художник Николай Янакиев откриха в Барселона съвместна изложба от 12 скулптори и 11 живописни платна в най-старата професионална галерия в Испания, основана още през 1881 г.. Златната книга на Кралският артистичен кръг съхранява подписите на двамата български творци, редом до посланията на Хуан Миро, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.
Сред творчеството на Вежди Рашидов е и неговият „Портрет на Гауди“. Увековеченият образ на Антонио Гауди – прочутия архитект на емблематичната за Барселона катедрала „Саграда фамилия“ и други знакови сгради в Каталуния, е изваян от бронз.
Кралският артистичен кръг на Барселона е авторитетна институция, създадена за развитие на изкуството. Основана е през 1881 година от няколко художника и е призната с името „Кралски артистичен кръг“ от крал Алфонсо XIII през 1916 г. В тази институция се е развила голяма част от каталунския модернизъм. Тук днес се представят изложби на художници от цял свят, има зали за обучение по рисуване, за концерти, конференции, както и за други културни събития.
От ФБ профила на писателя, заглавието е на редакцията

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html