понеделник, 29 април 2024 г.

Волен Сидеров: След калинките на Борисов идват мравките на Трифонов

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е най-успелият журналист и публицист в българската политика. През 2006 година достигна до балотаж на президентските избори срещу кандидата на БСП Георги Първанов. На извънредните избори на 11 юли „Атака“ ще се яви сама, след като пропадна възможността за коалиция с други патриотични формации – ВМРО, НФСБ, „Воля“ и „Възраждане“.

Интервю на Добромир КОЖУХАРОВ

  • В каква кондиция е „Атака“ преди изборите?
  • Аз не виждам изобщо кондиция в политиката. Виждам едно блатно положение. Като потънете, нямате много възможност за движение. Всички партии са затънали в някакво тресавище и от кръста нагоре махат с ръце и се опитват да се представят за различни. „Атака“ е създадена да посочва пътя, да събужда хората, да ги насочва към размисъл. Дали сме успели, ще каже историята. Наблюдаваме процес на събуждане, на копиране на идеи. Занимавам се пряко с политика от 15 години и неща, за които аз съм говорил и писал тогава и бяха остракирани, обругавани или отричани, сега вече са на мода. Днес всеки е патриот, всеки го е грижа за България. Това е добре, само че през тези 15 години същата тази България стана колониална територия. Тогава все още имаше шанс да промени посоката си, политиката си. Сега това ми се струва много трудно, даже невъзможно.
  • Защо тогава продължавате да водите тази битка?
  • Защото това е моят обществен ангажимент. От най-ранните си години съм се интересувал какво става със света, с хората около мен и по естествен път стигнах до политиката, макар да се определям повече като интелектуалец по природа, по даденост, по израз. Аз съм повече човек на словото, а не на политиката, така както я знаем. „Атака“ беше създадена като порив, като вик от хората. Сега не мога да кажа, че партията се намира в блестящо състояние. Но е имала и по-тежки периоди. Ще ви припомня 2006 година, когато бяхме втори по влияние след БСП. Спомняте си, тогава направихме огромен митинг в центъра на София и нито една от трите големи телевизии не каза и една дума. Толкова се бяха изплашили. И какво се случи след това? Бойко Борисов отиде в американското посолство, има го написано в книгата на покойния бивш шеф на КНСБ Кръстьо Петков. Борисов каза на американците, че ако му дадат възможност да вземе властта, „Атака“ ще бъде отстранена. И след 2009 това се случи реално. Бяхме изтласкани, за да не реализираме нашите тези.
  • Продължавате да защитавате позицията, че България трябва да излезе от НАТО?
  • България не трябва да участва в никакви военни блокове, трябва да се постави под съмнение и членството на страната ни в Европейския съюз, защото след влизането си в него загубихме икономиката си. Всичко това подлежи на допитване до народа. Какво се случва в момента? Всички политици повтарят като мантра едно и също – ние сме най-бедните, най-изостанали в Европа. Това е така, но не защото сме такива по природа, а защото сме най-ограбваната страна. Всичко, което носи печалба – добив на цветни метали, на благородни метали е дадено на концесия. Вижте какво печели България от златото си. За миналата година сме взели 46 милиона лева от всички концесионни такси. Това е смешно, като се има предвид, че тук се вадят метали, които се използват за създаване на високи технологии, във военната област.

Липсва всякакъв контрол и една чуждестранна фирма си ги изнася свободно

вече 20 години. Е как няма да сме най-бедни? Ще ви дам друг пример. Правителството на Иван Костов създаде една междуведомствена комисия, която даваше на немски и австрийски фирми всички разрешителни за строителство на молове накуп. Опитайте вие да откриете магазин някъде, ще трябва да преминете през хиляди бюрократични пречки. Чуждите компании обаче не минават, за тях всичко бе подготвено и се даваше на тепсия. Водата? Едно дружество, което по-рано бе английско, сега е френско, купува водата на 4 стотинки за кубик и го продава за 3 лева. Нали ви е ясно, че при тази колониална система да говориш за политически програми е все едно да си в концлагер и да мислиш за управлението на държавата.

  • Напрежението в Черно море се покачва, руснаци и англичани вече се стрелят. Докъде може да стигне този конфликт?
  • Ситуацията наистина е много напрегната. Това си бе чиста провокация от страна на англичаните към Москва. Пълно е с бойни кораби – американски, английски, каквито искате. Русия, разбира се, няма да седи със скръстени ръце. И тук е мястото да ви припомня поведението и думите на бившия премиер Бойко Борисов. Той нали искаше лодки и яхти само да плуват в Черно море? Какво направи? Отиде във Вашингтон, седна пред камината с Тръмп и няколко седмици по-късно във Варна бе открит център на НАТО. Там се дирижират всички полети и плавателни съдове и цялата военна експанзия в региона. Подозирам, че там са насочвали и полета на майор Терзиев, който загина. Тоест, за вътрешна употреба Борисов казваше, че иска Черно море да е мирно и тихо, но в същото време се кланяше на американците и плати 3 милиарда за чертежи на самолети. Дадоха още милиард за кораби, за които изобщо нямаме идея дали са ни необходими. Америка има тук 4 бази от 2006 година. Нормално е в тази ситуация от Москва да кажат, че ние сме тяхна мишена. Много се обичаме, братушки сме, но сте мишена. Има ли нормален българин, който да иска да е мишена в борбата между две свръхдържави? Няма, разбира се. Но правителство след правителство ходят да се кланят на САЩ. Ето и сега Слави Трифонов първо отиде в посолството на Америка. Какво прави там, какво е обещавал, поемал ли е някакви ангажименти, никой не казва. ГЕРБ не излизаха от посолството, БСП същата работа. Казват, че ще правят каквото трябва, само и само да са в парламента, да имат някакви позиции, министри, да захлебват от паричните потоци.
  • Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли и как ще изглежда страната с евентуален нов кабинет на партиите от протеста?
  • Аз не виждам голяма разлика между ГЕРБ и новите партии в парламента, а в някои посоки дори може да е по-лошо. Опасявам се, че някои неща, които патриотичната коалиция успя да направи – спирането на мигрантите и отхвърлянето на Истанбулската конвенция, ще бъдат унищожени. Помнете ми думата – Мая Манолова, Христо Иванов, партията на Костов и на Слави Трифонов ще въведат джендър философията, ще вкарат и гласуват Истанбулската конвенция отново, защото Брюксел така иска.

Вижте какво се случва с Виктор Орбан.

Страхотно нарушение на човешки права е да забраниш изучаването на хомосексуализма в училищата и вече се обмисля как той да бъде санкциониран, като му спрат фондовете. Значи парите от Европа зависят от това дали ти ще приемеш еднополовите бракове, или не.

Виктор Орбан
  • За какви нагласи в обществото говори фактът, че партията на Слави Трифонов води в някои социологически проучвания?
  • Съмнявам се, че има някакви нагласи в обществото, защото никой не знае партията на Слави за какво е, за какво се бори. Това е една обикновена форма на протестно гласуване. Хората от протестите искаха Бойко Борисов да се маха. Тревожното е, че никой не си дава сметка какво ще се случи след това. Смятам, че на протестите участваха млади, интелигентни хора, но те не дадоха отговор на най-важния въпрос: Какво правим, след като свалим Бойко Борисов от власт? Добре, ще се борим с корупцията, която наистина дразни. Но да не стане така, че след калинките на Бойко да дойдат мравките на Слави, които да поемат същите корупционни канали. Държавата ни е такава, че като застанеш на висок пост във властта, виждаш като на длан каналите и механизмите, които могат да те направят богат. Е, какви ще бъдат тези хора, които ще предложи Слави, Мая Манолова или Христо Иванов? Те да не са от желязо или стомана? Дали няма да се изкушат да сложат тук и там свои хора или фирми? Опасявам се, че българският народ отново ще остане разочарован, а времето си минава и апокалиптичните времена наближават. Колко още ще продължава това инфантилно поведение на обществото? Трябва да се спре със стадното хвърляне на бюлетини в урните без всякаква информираност.

    Мая Манолова и Слави Трифонов
  • Как може да се промени това?
  • Няма магическо решение. Българинът трябва да се научи да полага усилия, а не да вика: този такъв, онзи онакъв, а в същото време го мързи да гледа и да работи. Често съм чувал, че съм разочаровал някого. Ние да не сме в 9-и клас, когато се влюбваш, разлюбваш, за да се разочароваме. Вижте историята на България. Никога не сме се освобождавали сами, което се оказва много важен фактор. Да, били сме се, след като сме получавали свободата си на тепсия, проливали сме кръв за обединението. Веднъж, два пъти, но не се получава. Следва тежка национална депресия десетилетия наред. Българският народ, ако обича, да излезе от тази депресия и да проумее, че съдбата е в неговите ръце.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html