сряда, 1 май 2024 г.

Камелия Нейкова: В събота машините ще са в секциите

Всички 421 машини за чужбина вече са доставени в представителствата ни в чужбина, машините за страната тръгват днес и в събота ще са в секциите. Това заяви в „Денят започва“ на БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Камелия Нейкова, кадър БНТ

Предстои ЦИК да вземе решение за контролно преброяване на разписките от машините в извадка от секции, каза още Нейкова. Тя предупреди и членовете на СИК да не поставят знаци върху електронните карти или да ги облепят с тиксо, защото това ще опорочи вота.

Нейкова коментира и възможни ли са манипулации на машините.

„Машините нямат интернет връзка помежду си, според мен, ако има опити за така наречено хакване, това би било много трудно – 11 000 машини да може по този начин да са манипулират. Също така смятам, че с флаш паметите не може да се извърши някаква злоупотреба, тъй като те са поставени в сектор на машината, който е пломбиран, тоест акo някой иска да има достъп до тях по време на гласуването, трябва да наруши тази пломба, което също е недопустимо и нарушение“, каза председателят на ЦИК.

Нейкова даде информация и за т. нар. хеш код, който всички представители на ЦИК трябва да отпечатат от машините в началото на изборите.

„Кодът е криптографският индентификатор, или т.нар. хеш код. С промените в Изборния кодекс секционните избирателни комисии преди началото на гласуването трябва да отпечатат от машината си системна разписка. Тази системна разписка се нарича диагностичен доклад. В долната част на този доклад има системен хеш. Това е една конфигурация от букви и числа, която представлява този хеш код“, разясни тя.

Председателят на ЦИК каза, че този код трябва да се сравни с кода, който са получили в запечатан плик в предизборния ден от общинската администрация, и когато тези кодове съответстват, това означава, че тази машина работи със сертифицираната версия на софтуера, удостоверяването на което е извършено от държавна агенция „Електронно управление“ и Института по метрология и Института по стандартизация.

„Ако има разминаване, трябва да уведомят незабавно РИК и ЦИК, за да се вземе решение дали да се провежда гласуване с тази машина. Ако кодът е различен, с тази машина не трябва да бъде провеждано машинно гласуване, защото това означава, че в нея е инсталиран несертифициран софтуер“, каза Нейкова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html