сряда, 1 май 2024 г.

Казаха колко са ваксинираните срещу ковид в България

Към момента ваксинираните в България с първа доза са около 1 800 000 души – около 25% от населението, а тези с втора доза – около 800 хиляди, съобщи пред БНТ проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинацията.

проф. Красимир Гигов, кадър БНТ

„Въпреки всичко резултатът не е добър, не е очакваният резултат. Това не е задача само на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество“, смята Гигов.

Според него интересът към ваксинирането е угаснал, като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуск. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той посочи, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец.

Според проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница, е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Вина за това според него имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините.

„Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините, и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията“, допълни Търнев.

И двамата експерти посочиха, че рискът от болестта е много по-голям, отколкото риска от усложнения от някоя от ваксините, и споделят мнение, че повече хора трябва да се ваксинират.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html