сряда, 1 май 2024 г.

ИТН настига ГЕРБ-СДС в борбата за народната любов

ГЕРБ-СДС получават 19,7% подкрепа, а „Има такъв народ“ – 18,8%, ако изборите бяха днес. Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква, показват данните от съвместното проучване, финансирано и реализирано от бТВ и „Маркет линкс“ сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета.

кадър бТВ

По думите на социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила ще е първа. Той допусна, че тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария ИТН да бъде първа политическа сила.

„През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос“, коментира социологът в студиото на бТВ.

Третото и четвъртото място са съответно за БСП и „Демократична България“ – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа.

„При „Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен, ще предопредели и третото място“, обясни Добромир Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера според данните на „Маркет линкс“. Социологът уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Добромир Живков предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя.

По думите на Живков е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

От „Маркет линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите „Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% – не, а 26% не знаят. Според 39% от българите санкциите са намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html