сряда, 1 май 2024 г.

Колко губи фирмата, ако мениджър напусне още първата година

  • Наемането на неподходящи кадри има сериозни негативни последици върху развитието на бизнесите

Над 220 хил. лв. би загубила компания, ако някой от високопоставените ѝ мениджъри напусне през първата година след наемането му. Директните загуби са приблизително 100 хил. лв., а индиректните – около 126 хил. лв. Калкулацията е направена на базата на средна мениджърска заплата от 6000 лв. и при условие че съответният кадър напусне фирмата след по-малко от година от назначението си. Това показват данните на иновативен калкулатор, изчисляващ цената на неправилното назначение.

Инструментът е представен у нас от водещата агенция за подбор на персонал HRS България в рамките на новата ѝ услуга 360Insights.

Загубите от текучеството на служителите могат да бъдат наистина сериозни, като те идват от заплати, разходи за подбора на персонала и последващото му обучение, по-слабо представяне на екипа заради честата смяна на хора, пропуснати бизнес възможности и негативно влияние върху репутацията на компанията.

Най-честата причина за скорошното напускане на служителите е невъзможността очакванията на фирмата да съвпаднат с тези на наскоро наетия кандидат. В много случаи се получава и разминаване между търсените личностни качества, вярвания, нагласи и др., които обикновено рядко се изследват подробно в процеса по подбор. Услугата 360Insights елиминира и двете причини, използвайки научно обоснован подход в оценката на кандидатите и анализирайки техния темперамент, поведение и нагласи. Освен това на оценяване подлежат и самите компании, което помага да се изяснят очакванията на двете страни още в началото.

360Insights бе представена за първи път в България преди няколко месеца ексклузивно от HRS България. Услугата значително оптимизира процеса на подбор, като е изключително подходяща при търсенето на мениджъри на високи позиции. 360Insights гарантира до 96% успеваемост при откриването на подходящите кандидати, които не само отговарят на всички професионални изисквания за дадена позиция, но се вписват в културата на компанията и имат потенциал да останат в нея за дълго.

„Опитът и професионалните умения далеч не са единствените фактори, за да гарантират, че едно назначение ще бъде успешно и наетият служител ще остане задълго в компанията. Личностните характеристики понякога могат да се окажат далеч по-важни. Конвенционалните методи за подбор на кадри обаче невинаги ги отчитат и анализират, което може да доведе до негативни последствия в дългосрочен план. Нашата услуга 360Insights се стреми да разреши този проблем и чрез иновативната си методология още в началото да изясни на компаниите и кандидатите какви са очакванията на двете страни и дали може да се намери пресечна точка между тях“, коментира Кирил Бораджиев, управляващ партньор в HRS България.

Услугата 360Insights предлага удобство както на кандидатите, така и на работодателите, тъй като целият процес се случва бързо и лесно в онлайн платформа, достъпна от десктоп, мобилни устройства и таблети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html