понеделник, 29 април 2024 г.

Бащата на валутния борд вижда измама в приемането на еврото

„Планът за присъединяване на България към Еврозоната е просто една пародия. Това дори не е план. Никой не казва какви са проблемите при валутния борд, защото няма такива. И никой не казва какви ще са ползите, защото няма такива. Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват – некомпетентност, нелегитимност и корупция.“ Това заяви в интервю за Нова телевизия определяният като Баща на валутния борд проф. Стив Ханке.

проф. Стив Ханке, кадър Нова телевизия

Професорът изрази недоумение за това как ще се развие животът на българите, след като у нас се въведе еврото. „Ние не знаем със сигурност и точно в това е част от проблема. Имаме система на валутен борд, която беше въведена през 1997 година. Това спря хиперинфлацията в България и оттогава системата работи перфектно. Така че българите трябва да се запитат – защо ви е да сменяте модел, който работи отлично? Защо? И това е ключовият въпрос. Отговорът е, че всички тези промени и разговори за влизане в еврозоната всъщност са едно отвличане на вниманието от същественото. Тъй като правителствата в посткомунистическата епоха се провалиха в решаването на най-големия проблем – корупцията. Те игнорираха корупцията. Това важи и за България“, категоричен е Ханке.

На въпрос дали приемането на единната европейска валута ще донесе позитиви, като стабилност, ниски лихвени проценти, по-висок кредитен рейтинг за държавата, повече инвестиции и по-високи доходи, проф. Стив Ханке отговаря отрицателно. „Никога не е имало официален доклад за това. Тези икономисти не знаят какво говорят. Те просто ви хвърлят прах в очите“, каза той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html