сряда, 1 май 2024 г.

Психолог ще ни лекува мозъците, за да се ваксинираме

Ани Владимирова, психолог, кадър бТВ

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви вчера създаването на Обществен съвет по ваксинациите. Изненадващо в него събра експерти, здравни медиатори, дори хора на изкуството и духовници. Целта била да се измисли начин повече хора да повярват във ваксините и да се имунизират срещу COVID-19.

Сред поканените е и психологът Ани Владимирова. В интервю за бТВ тя призна, че е останала изненадана от поканата. По думите ѝ се е почувствала странно да присъства на срещата в Министерския съвет. „До голяма степен се чудех защо съм там, много известни и успели хора имаше, които имаха желание да помогнат. Направи ми впечатление, че повечето от тях не знаеха как точно да помогнат. Целта беше да се чуят различни мнения и да се предложат идеи“, обясни психологът.

Според нея скептицизмът на българите относно ваксинацията се дължи на недоверието в институциите. Тя уточни, че още при появата на вируса официалната информация е била малко и затова сега хората не се доверяват на предложения изход от пандемията.

„Страната ни е различна и не може с едни и същи послания да се достигне до всички хора. Ако за ромите, за които до вчера никой не се интересуваше, в момента в желанието си да ги ваксинират, естествено, че ще дойде въпросът: „Тук има нещо, много хубаво не е на хубаво, защо изведнъж се сетиха за нас“, попита Владимирова.

Тя разкритикува и липсата на единна позиция по темата и сред медиците. „Лекарите са затрупани с тонове бумащина, те са изключително уморени и изтощени от безсмислени действия, които им пречат да лекуват“, допълни тя.

Психоложката беше категорична, че за всеки човек авторитетът в обществото е различен и не може да се подхожда с единна стратегия към всички, които не се доверяват във ваксините.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html