събота, 27 април 2024 г.

Какво да посетим в София в Нощта на музеите

Днес се провежда 17-о издание на Европейската нощ на Музеите. То ще предостави свободен достъп до повече от 40 художествени галерии и музеи в София. Културните маршрути ще стартират от късния следобед на 3 юли и ще приключат към полунощ. Очакват ни поредица от изложби, концерти, ателиета и разнообразни арт прояви на открито и закрито.

 

Европейската инициатива възниква през 2005 г. във Франция, а от 2006 г. се утвърди като традиция и в културния живот на България, припомня БНР. Организатор е Френският институт в София с подкрепата на Министерството на културата и Столична община. Призивът е да се запознаем с програмата, да влезем в музеите и галериите и да потърсим нещо любопитно, което да ни обогати. Към Нощта на музеите тази година се включват и филиали на художествените галерии и музеи от 21 области в страната.

Ето и някои акценти от проявите в София:

Ако на 3 юли се разходите по Моста на влюбените в столицата, ще се  запознаете с изложбата „Франция еМоция – Пътешествие анимация“. Чрез фотографията и дигиталната анимация авторите й предлагат пътуване из забележителното богатство на френското културно наследство. Те са обиколили цяла Франция и са заснели 35 уникални паметници на културата. А за да вдъхнат живот на фотографиите, техните колеги Жюли Шхенг и Томас Понс са измислили анимиран герой – той се движи и се преобразява в снимките, с помощта на мобилно приложение в добавена реалност.

Арт Галерия Европа, съвместно с Да!Органик – пространство за изкуство и натурална храна представят „Морски състояния на душата“ – изложба-живопис на известния маринист Владимир Кюрчев. Българският художник от Украйна е вдъхновен от великия Айвазовски и е възпитаник на  Художествената академия в Санкт Петербург. Посетителите ще се насладят и на концерта „Нежна лятна нощ“ със Станимира Тенева (Мир) и Денис Мехмед (Ден). Тя свири на китара и пее, а той е перкусионист. Тя пише песните и текстовете към тях, а той ги допълва с ритъма на инструментите си.

В галерия „Ракурси“ ще има свободен достъп до изложбата „Лунни състояния“, която представя пластичните творби на Ина Дамянова. В търсене на равновесие между светлината и тъмнината, между Ин и Ян, авторката открива, че именно в тяхното противопоставяне се крият балансът и хармонията.

Очаква се голям интерес към „Непознатият фотограф“ – под този наслов галерия „Синтезис“ представя изложба с фотографии на Георг Волц (1863-1917) – едно от най-значимите имена в българската фотография от началото на ХХ век. Посетителите ще видят и непоказвани фотографии от Стара София, Балканските войни, портрети на цар Фердинанд I и въздушни снимки на България.

Накити, църковна утвар и други изделия на приложното златарство от XVI до началото на XX в., занаятчийски инструменти от златарска работилница и изящни произведения на съвременни майстори са само малка част от експонатите, които ни очакват в Регионален исторически музей – София.  В залите му са изложени и артефактите, открити през изминалия археологически сезон в столицата и околностите

Музикален концерт и зумба на улица „Триадица“ след 17:00 ч., спектакъл „Куково лято“ за малки и големи мечтатели в Общински културен институт „Красно село“, концерт с кънтри, блус и суинг на група Lilly of the West в Музея „Земята и хората“ и още цяла плеяда културни събития очакват софиянци и гостите на града в Европейската нощ на музеите.

А за 3 юли синоптиците прогнозират прохладна лятна нощ с безоблачно звездно небе.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html