сряда, 1 май 2024 г.

Наши изселници в Турция искат българско училище

Асим Адемов на среща с български изселници. Снимка ФБ

Утре се открива централният предизборен щаб на коалицията ГЕРБ-СДС в Истанбул, каза за anteni.bg евродепутатът от ЕНП Асим Адемов. Заедно с Гюнер Тахир и Орхан Исмаилов от Движение за единство на народа (ДЕН) той посети Турция и се срещнаха в много градове с българските изселници. ДЕН има споразумение за подкрепа на ГЕРБ-СДС за изборите на 4 април и сега на 11 юли.

  • Как ви посрещнаха нашите изселници, г-н Адемов?
  • С много голям интерес. За мен е недопустимо, че толкова години не сме им обръщали внимание. Оказа се, че са много добре запознати със ситуацията в България, идват си често, милеят за България. Знаят много добре какво е направил ГЕРБ за техните родни места, виждат промяната и знаят кой я е направил. Бяхме в района на Авджилар – квартал в Истанбул, където живеят почти само преселници от България. Те искат българско училище. Казват: „Искаме нашите деца и внуци, които са родени вече в Турция, да знаят български език, да не забравят родината на своите родители и дядовци.
  • Няма как нашите изселници да забравят вкуса на традиционните български кебапчета. Снимка от ФБ профила на Гюнер Тахир.
  • Този щаб в Истанбул – каква ще е ролята му?
  • Това ще е офис, който да координира действията на нашите хора. Ние направихме много срещи там. След Истанбул се разделихме на няколко лъча – Бурса, Измир, Измит, Гюнер Тахир стигна и до Анкара. Този щаб ще координира всички тези хора, които се ангажираха да ни помагат.
  • Гюнер Тахир със своя приятел Синан Гедик (в средата)- два мандата общински съветник в голямата община Истанбул и кмет на община Малтепе. Той е виден деятел на дясната партия „ANAP“ на бившия министър-председател на Турция – Месут Йълмаз, който като външен министър изигра основна роля при посрещането на нашите изселници през 1989 година. Снимка ФБ
  • Очаквате ли гласове за ГЕРБ – СДС от Турция?
  • На миналите избори имахме 1000 гласа, ДПС бяха взели 20 000. Сега очакваме да има много по-голяма активност, защото ще има 121 секции, докато преди бяха 35. Надяваме се да вдигнем този път. Но е нужно да се работи с тези хора, да имаме контакти. Те самите предложиха да се открият офиси на ГЕРБ в градовете, в които бяхме, ще съдействат с намирането на помещения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html