сряда, 1 май 2024 г.

Лейди Даяна днес щеше да стане на 60, смъртта й остава загадка

Днес лейди Ди, принцесата на Уелс, или просто Даяна, щеше да навърши 60 години. Хората харесваха Даяна заради нейната нежност, изтънченост и красота.

Принцеса Даяна е родена на 1 юли 1961 г. в Сандрингам, Великобритания.

Наричаха я Принцесата на народа, защото бе благородна личност и отдаде целия си живот на благотворителност. Но тя бе дълбоко нещастна в личния си живот.

След смъртта й светът потъна в траур. На 31 август 1997 г. при автомобилна катастрофа в Париж Даяна си отиде само на 36 години.

Операция „Паджет“ разследва нещастен случай или поръчково убийство е катастрофата, в която загина любимата принцеса.

Бившата съпруга на престолонаследника се е страхувала за живота си, става ясно от писмото й до кралския иконом Пол Бърел.

Каква е причината за катастрофата, която погуби любимата на целия свят принцеса? За това е изписано много, разпитани са десетки свидетели, близки и хора от обкръжението на кралското семейство. Въпреки отчета на разследващите, според който инцидентът в тунела Пон дьо л’Алма е нещастен случай, конспиративните теории, че смъртта на Даяна е умишлено провокирана, набират популярност.

Подклаждани от „Дейли експрес“ и египетския бизнесмен Мохамед Ал-Файед, те са толкова разпространени, че полицията е принудена да започне операция „Паджет“, която да установи има ли някаква истина в твърденията за убийството на бившата съпруга на престолонаследника.

Разследването продължава години и струва милиони паунда. В крайна сметка заключението в доклада, който разглежда 175 версии, е, че случилото се през нощта на 31 август 1997 г. е злощастен инцидент.

Прясно разведена, Даяна се наслаждава на лятото през 1997 г. Папарашки снимки разкриват интимността на Даяна със сина на египетския милиардер Ал-Файед – Доди. Те откриват двойката в хотел „Риц“, който също е собственост на Ал-Файед. Фотографите гонят колата им, докато се отправят към ресторанта за вечеря. Ядосан, Доди отменя плановете. Двамата с Даяна ще се върнат в „Риц“, ще хапнат там, а след това ще отидат в неговия парижки апартамент.
За да избегнат досадните папараци, две коли ще тръгнат от входа на „Риц“ като примамки, а Доди и Даяна ще потеглят след тях с Mercedes S280.
41-годишният шеф на охраната в „Риц“  Анри Пол получава задачата да е шофьор на двойката.
Видеокамерите запечатват, че Даяна и Доди напускат хотела на 31 август в 00.18 часа и се качват в колата. Папараците все пак разбират, че двойката е в мерцедеса, и започват да го преследват. Колата влиза в тунела Пон дьо л’Алма с висока скорост. Следва удар в тринадесетата колона на двулентовия тунел, в който няма  метална бариера пред колоните.
Доди и Пол загиват намясто. Рийс-Джоунс е тежко ранен. Даяна е откарана в болница Питие-Салпетриер, но получава сърдечен арест. Белодробната й вена е разкъсана. Въпреки огромните усилия на лекарите тя умира в 4 часа сутринта.

Съществуват много конспирации относно смъртта на Даяна – бременност, убийство, плануван брак или просто нещастен случай? Теориите на конспирацията приемат редица други форми, но всички имат едно и също внушение: някой е искал да убие Даяна и е помогнал да се организира фаталната катастрофа.

Ето и най-популярните: Даяна била бременна; папараците накарали автомобила да се блъсне; шофьорът Анри Пол умишлено причинил катастрофата; имало нещо нередно с мерцедеса; ярки проблясъци и странни превозни средства на пътя; медицинските грижи за Даяна са умишлено саботирани; Даяна вярвала и споделила с близки, че ще бъде убита.

За съжаление, едва ли някога ще разберем цялата истина около смъртта на принцеса Даяна. Остава само да гадаем дали тя действително е трагичен нещастен случай, или се случва преднамерено точно година и три дни след развода й с британския принц Чарлз.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html