сряда, 1 май 2024 г.

Откриха звезда джудже с огромна маса

Сравнение между бялото джудже IK Pegasi B (в центъра), неговия спътник от A клас IK Pegasi A (вляво) и Слънцето (вдясно). Това бяло джудже има повърхностна температура 35 500 К

Около 97% от всички звезди в края на живота си се превръщат в тлеещо звездно зомби, наречено бяло джудже, един от космическите обекти с най-голяма плътност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Новооткрито бяло джудже има огромна маса при изненадващо малкия си размер.
Учени от Калифорнийския технологичен институт (Калтек) казват, че това изключително магнетизирано и бързо въртящото се бяло джудже е с 35% по-масивно от Слънцето, като диаметърът му е малко по-голям от този на Луната. Това означава, че бялото джудже има най-голямата маса и най-малък размер от всички познати досега бели джуджета. Само два други вида обекти – черни дупки и неутронни звезди, са по-плътни от белите джуджета.
Зараждането на звездата, наречена ZTF J1901+1458, също е необичайно.
Учените смятат, че тя е продукт на бинарна звездна система, в която две звезди се движат в орбита една около друга. Всяка от тях се е превърнала в бяло джудже в края на жизнения си цикъл, след което се е приближила до другата и двете са се слели в едно.
При това сливане вероятно е настъпила мощна звездна експлозия, известна като супернова, каза астрофизикът от Калтек Илария Каяцо, ръководител на изследването, чиито резултати бяха публикувани от сп. „Нейчър“. Според нея тя може да експлодира и в бъдеще. Необичайното бяло джудже се намира на около 130 светлинни години от Земята.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html