събота, 4 май 2024 г.

Удостоиха детския радиохор с плакет „Св.Св. Кирил и Методий“

сн. БНТ/БТА

Държавният глава Румен Радев удостои Детския радиохор на БНР с плакет „Св.Св. Кирил и Методий“ за изключителен принос към развитието и популяризирането на българското изкуство и култура и по повод 60-годишнината от създаването му. Събитията, посветени на годишнината, се провеждат под патронажа на президента.

Президентът посочи в приветствието си, че отличието е за българския талант и дръзновение, дали духовен простор на не едно поколение българи, изпълнили ни с национална гордост, превзели престижни сцени на четири континента. Румен Радев изтъкна още, че награждаването е знак на обществената гордост и признателност към таланта на Детския радиохор, неговите невероятни постижения, отдаденост на музиката и на България, към едно от националните културни съкровища.

„Двама български диригенти от световна величина и различни поколения трудолюбиви и талантливи български деца създадоха един вълнуващ и уважаван символ на българската музикална култура. Още със своето начало под ръководството на акад. Христо Недялков хорът започна и своята славна история на българската и на световната сцена, а екипът и маестра Венеция Караманова не само съхраниха тази богата традиция и висока класа, но добавят непрекъснато нова енергия, амбиции, интересни изпълнения, нови приятели на България по света“, каза президентът Радев. Знам, че за да отстоявате името на хора и на България, трябва и непрекъснато внимание, грижи и подкрепа от българските институции, това е кауза не само за БНР, а и за цялото общество, защото България обича своите таланти, каза още президентът Радев.

Венеция Караманова получава награда от президента Румен Радев, сн. БНТ/БТА

Диригентът на Детския радиохор Венеция Караманова заяви, че приема наградата от името на поколения талантливи български деца, които са разнесли славата на България и са спечелили приятелство и авторитет за страната ни чрез красивата българска песен.

Детският радиохор ще отпразнува своя юбилей на 30 юни с концерт в зала 1 на НДК.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html