събота, 4 май 2024 г.

САЩ удариха подкрепяни от Иран въоръжени групировки в Ирак и Сирия

Снимка Интернет

САЩ са провели въздушни удари срещу подкрепяни от Иран въоръжени групировки в Ирак и Сирия, съобщи Пентагонът. Ударите са насочени срещу „оперативни съоръжения и депа за съхранение на оръжия“ в отговор на атаки с дронове срещу американските сили.

Американските сили, базирани в Ирак, бяха ударени няколко пъти през последните месеци от атаки с безпилотни летателни апарати, а Иран отрича да участие.

Около 2500 американски войници са базирани в страната като част от международната коалиция, която се бори с групировката Ислямска държава.

Според изявлението на Пентагона „отбранителните въздушни удари“ са поразили две цели в Сирия и една в Ирак. Те са използвани от подкрепяните от Иран групировки Катаиб Хизбула и Катаиб Сайид ал Шухада.

Според Сирийската обсерватория за правата на човека петима бойци на джихадистите са убити при ударите. Сирийската държавна информационна агенция Sana съобщава, че е починало дете и поне още трима души са ранени

В събота Съединените щати нанесоха въздушни удари по въоръжени отряди в Сирия. Президентът Джо Байдън е дал заповед за бомбардировките. Ударени са две групировки. За тях се смята, че стоят зад ракетния обстрел над американски бази в Ирак на 15-ти февруари.

Лойд Остин, снимка Интернет

„Убедени сме, че целите, които поразихме, са правилните. Знаем, че ударихме точно. И сме убедени, че целта беше използвана от същите шиитски милиции, които извършиха нападенията. Вероятно в бъдеще ще получите повече информация за нанесените щети, но засега исках да чуете лично от мен тази позиция”, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Русия обяви, че е била предупредена от Вашингтон само няколко минути преди ударите да бъдат нанесени.

„Нашите военни са били предупредени само 4-5 минути предварително. За нас е много важно да възстановим политическите и дипломатическите си контакти. Надяваме се, че новата американска администрация скоро ще създаде групи за това. За нас е важно да знаем как Съединените щати ще формулират стратегическите си цели“, обясни Сергей Лавров.

Съединените щати бомбардират бази на по-групировката от есента на 2019-та година. Тогава размяната на удари ескалира до покушението над иранския генерал Касем Солеймани, на което Иран отговори с обстрел с балистични ракети на американски бази.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html