понеделник, 29 април 2024 г.

Страх от машините: Само 7000 гласували в Благоевград до 13 часа

Само едно нарушение на  изборните правила е констатирано до този момент  в частичния вот за кмет на община Благоевград.  Гласоподавател, който е бил в забранителния списък в 82 секция, е бил допуснат  до машинното устройство, без да бъде направена справка преди това  от членовете на СИК.

Избирателната активност към 13 часа  продължава да е ниска. 6913 са упражнилите правото си на глас, което е  малко под 11 процента, каза на брифинг заместник-председателят на  Общинската избирателна комисия Йордан Симонски.

Изборният ден  започна навреме във всички 140  секции на общината, в 120 от които се гласува изцяло машинно. Според членовете на секционни и избирателни комисии това гласуване е много по-удобно, бързо и преминава без скандали и разправии.

Какво мотивира благоевградчани да участват в изборите и какво очакват от бъдещия кмет на общината: „Очаквам от кмета по-добра водопроводна мрежа, живея на центъра, това е улица, на която може би не са сменяни тръбите от 50 години“, каза един от гласоподавателите. Друг призова бъдещия кмет да осигури работа за младите, в противен случай Благоевград ще изчезне. Трети желае повече културни прояви. „Много язви има, каквото и да изброя… Най-вече култура, култура. Обяснете им, че културата движи колелото“, каза той.

Изборите в Благоевград бяха насрочени, след като Върховният административен съд се произнесе, че избраният на проведените през 2019 избори година кмет не е заличил в срок фирмата, на която е бил едноличен собственик. Близо 65 хиляди жители на общината имат право да гласуват в почти 140 секции. Само в 20 от тях бюлетините са на хартия, а в останалите се гласува машинно, като  в 54 секции има по две устройства. Въпреки това за частичния кметски вот бяха отпечатани 73 800 хартиени бюлетини. В секциите с машинно гласуване използването им е недопустимо с изключение на случаите, в които се установи неотстранима повреда на устройствата

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html