събота, 4 май 2024 г.

Любовната история на Роналдо с дузпите

По време на груповата фаза на Евро 2020 едва успяхме да запишем постиженията на Кристиано Роналдо. Той изпревари Платини и стана голмайстор в историята на европейските първенства и повтори световния рекорд за голове за националния отбор и още, и още…

На Евро 2020 португалецът вече има пет гола, три от които са от дузпи. Радостта ум след тях дори вбеси старши треньора на унгарския национален отбор Роси: „Роналдо е страхотен шампион, но понякога може да досажда. Когато ни вкара от дузпа, беше толкова щастлив, сякаш това беше финал“, припомня Sports.ru.
Кристиано и дузпите имат наистина интересна история. Никой през XXI век не е реализирал толкова от бялата точка, колкото португалецът. От 2005 г. насам CR7 е стрелял от място 166 пъти – 139 гола, 27 пропуска (84%). Наблизо е само Лео Меси – 100 изпълнени дузпи и 29 пропуснати. Третият и съвсем не наблизо е Златан Ибрахимович (84/16). Вижте само тези цифри – Кристиано е реализирал 39 дузпи повече от Меси и 55 повече от Златан. За сравнение Стивън Джерард, който като че ли е изпълнявал наказателни удари цял живот, завърши кариерата си само с 46 (от 54).
Резултатът на Роналдо би могъл да бъде по-сериозен. В „Спортинг“ изобщо не му даваха да изпълнява дузпи, докато в „Манчестър Юнайтед“ го нагърбиха с тази отговорност едва през третата му година на „Олд Трафорд“. И то първо за Купата на лигата.

Но как звездата бие дузпите? Кое е първото нещо, което ви идва на ум? Точно така, Роналдо се засилва и бие мощен шут в ляво, а вратарят дори не се доближава до топката. Приблизително така прави той преди да облече екипа на „Ювентус“. Ако вземем част от пет от сезоните му в „Реал“ (Мадрид) (от 2012/13 до 2016/17), тогава процентът на ударите в левия ъгъл ще надхвърли 60%. Трябва да отбележим, че преди последната кампания (2017/18) португалец изведнъж се влюби в другия ъгъл. Оттогава е отбелязал 70% отдясно и само 30% отляво.

А ето и дузпите му през последните три сезона – 40 удара, 35 гола, приблизително еднакво разпределение във всяка 1/3 от целта. Това е истински ад за вратаря, който се опитва да отгатне попадението. Всъщност кошмарът на Роналдо е великият бразилец Диего Алвеш. В Ла Лига той е хванал 21 дузпи от 45 (46,7%), а на Кристиано – 3 от 4. Алвеш твърди, че никога не е изучавал статистика, но винаги е третирал наказателните удари като психологическа война.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html