неделя, 28 април 2024 г.

Ето как подмолно и тежко коронавирусът поразява мозъка ни

Изследователи лансираха хипотеза за негативно отражение на вируса, причиняващ COVID-19, и върху мозъка на заразените или преболедували хора, съобщава БНР, като цитира статия в сп. „Нейчър“.

До неотдавна се смяташе, че основното поражение е натискът върху дихателната система. Според предварителни констатации изследване, започнало преди година, установява, че коронавирусът вероятно има връзка с т.нар. „мозъчна мъгла“ – замъгляване на съзнанието.

Изследователите от Станфордския университет заедно със свои колеги от германския университет на Заарланд са открили, че вирусът предизвиква възпаление на мозъка, което води до симптоми, подобни на болестите на Алцхаймер или Паркинсон.

Анализ на мозъчната тъкан от осем пациенти показва възпаление, което създава мозъчна мъгла или когнитивен спад, т.е. загуба на паметта и промени в разсъжденията, подобни на симптомите при двете болести.

Възпалението предизвиква имунната система на организма да реагира и тя изпраща и придвижва т.нар. Т-клетки за борба с вируса. Но озадачаващ за учените е фактът ,че мозъчната тъкан не показва присъствие на вируса на COVID-19. Те не могат да обяснят дали Т-клетките унищожават инфектираните клетки или реагират без да има инфекция.

Според проф. Тони Уайс-Кори от Станфордския университет за учените е важно да разберат дали това възпаление може да бъде контролирано и лекувано и дали възпалителното или противовъзпалително лечение може да помогне за облекчаване на някои от тези симптоми.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html