неделя, 28 април 2024 г.

Валентин Златев във втория списък „Магнитски“?

Държавният департамент на САЩ е подготвил втори списък по закона „Магнитски“ срещу български политически лица, съобщава вестник „Галерия“, позовавайки се на информация на два независими източника – единият от президентството, а другият от американското посолство. Това е била и една от темите на разговора между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българския президент Румен Радев неотдавна. Възможно е новите санкции да не засегнат хора от високите етажи на властта или политически лидери, а по-скоро лица от бизнеса. Според единия информатор на „Галерия” първи в списъка е Валентин Златев. До 2019 година 55-годишният олигарх от родното градче на Тодор Живков Правец беше представител на руския петролен гигант „Лукойл” за България и бе смятан за бизнес острието на Москва у нас. Медийни информации свързват Златев с различни звена на руските служби, но последното е недоказуемо. При всички положения състудентът на Вагит Алекперов от Московския държавен институт за международни отношения, продължава да има силни позиции в Русия.

Другите, които са били набелязани от Щатите са хора, отговорни за прокарването и строежа на територията на България на „Турски поток“. Сред тях са висши чиновници от енергийните държавни компании, както и служители на структурите за сигурност, които са допуснали навлизането у нас на този проект, който служи на Русия за овладяването на европейския пазар на горива. „Списъкът е голям и ще се развива. Това, което чух, е, че имената ги очакваме скоро, но със сигурност няма да е преди изборите, т.е. след 12-и, 13-и юли“, заяви и експертът по национална сигурност Николай Радулов, който е сред водещите фигури на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Първият списък по „Магнитски“ удари по трима души, двама от които са знакови за българския бизнес и политика – Делян Пеевски и Васил Божков. В него бяха включени и 64 фирми, в които санкционираните имат участие. Впоследствие, българското правителство разшири списъка с имената на още 21 души, сред които папеднаха дори семейство Найденови – бащата и двамата синове. Те са собственици на компанията „Ефбет“. Именно Найденови първи дадоха сигнали срещу Васил Божков за подкупи, рекет и заплахи за убийство. Самият Божков в момента е с 18 обвинения и се укрива от българското правосъдие в Дубай.

Наблюдатели смятат, че ако вторият списък на държавния департамент на САЩ по закона „Магнитски“ стане факт, това ще има разрушително влияние върху Държавната агенция за национална сигурност – ДАНС. Възможно е дори да се стигне до нейното закриване или поне кардинално реформиране. Според Николай Радулов, най-малкото, което ще се случи след изборите, е да се направи щателна проверка на работата на ДАНС през последните години. „Интересно е да се види какви дела и по какви въпроси са работили те по руска линия и за руските шпиони. Може да се окаже, че там няма нито ред за „Турски поток“, който направихме в полза на Путин. Нямаме нужда от такава ДАНС, защото това значи, че тя или е безкрайно некомпетентна, или работи за чужди интереси, които са свързани с Русия и Путин“, заяви Радулов по-рано този месец.

 

Спортни журналисти сред санкционираните от властта

Допълнителният списък със санкционирани лица и фирми, публикуван от българското правителство, може да удари по бизнеса и ежедневието на хиляди хора, които и понятие нямат, че са свързани с Васил Божков. Такъв е случаят с голяма група спортни журналисти от несъществуващия вече вестник „Народен спорт“. В началото на 90-те години Васил Божков купува изданието и прави работещите там журналисти акционери в него, като за целта е създадена издателска къща „Спорт“. Впоследствие хазартният бос  спира да се интересува от съдбата на вестника, но не закрива фирмата. В момента тя си е действаща, има си прокурист, а журналистите си притежават акциите. „Спорт“ е поставена в списъка на Министерството на финансите, тъй като Васил Божков притежава повече от 50 % от нея. Сега журналистите се опитват да се отърват светкавично от акциите си, за да не пострадат. Някои от тях се опасяват, че ще им бъдат блокирани сметките, каквито са указанията на правителството към банките. Други пък очакват, че ще имат проблеми със сегашния си бизнес, който няма нищо общо с фирмата на Божков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html