събота, 4 май 2024 г.

Арх. Мирянов: „Златен век“ ще го има, най-много да отпаднат 3 от 34-те етажа

Скандалната сграда „Златен век“ в столичния квартал „Лозенец“ при всички случаи ще остане висока, най-много да отпаднат 3 от всичките 34 етажа на сградата, заканиха се от „Артекс“.

„Никога не сме участвали в обществени поръчки, за да сме зависими от политическо влияние. Тази сграда винаги е била замислена за висока. Още през 1996 г. главният архитект на София постановява такова градоустройство. Няма друг развой на събитията, дали ще бъде с презаверката от 2012 г. или с друго разрешение, тази сграда ще я има“, категоричен беше арх. Пламен Мирянов от „Артекс“ пред бТВ по повод казуса със спирането на строежа на небостъргача от ДНКС заради изтекло през 2020 г. разрешително за строеж.

Той посочи, че от компанията са готови да намалят височината на сградата от 34 на 31 етажа.

Преди месец казусът отново излезе на дневен ред. Строителната компания „Артекс“ заяви в съобщение до медиите, че ще построи 34-етажната сграда, „защото е законна и защото вярваме в силата на съзиданието“.

„И двата състава на Административен съд София град в мотивите си постановиха, че разрешението за строеж на сградата „Златен век“ ще има действие най-рано до 19 ноември 2022 г. Така българският съд сложи точка на спора и поправи допуснатата тежка несправедливост по отношение на една изцяло българска компания“, се казваше още в съобщението.

Скандалът около „Златен век“ се разгоря покрай „Апартаментгейт“ през пролетта на 2019 г., когато се оказа, че законността на строителството на високата сграда се крепи на приета в последния момент поправка в Закона за устройство на територията, станала известна като поправката „Артекс“.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html