петък, 3 май 2024 г.

Джорджия официално призна за изборни измами в полза на Байдън

Пет партиди от редица бюлетини на неприсъстващи гласоподаватели от най-многолюдния окръг Фултън в американския щат Джорджия подозрително показаха един и същи брой гласове – 392 за Байдън, 96 за Тръмп и 3 за кандидата на либертарианците Джо Йоргенсен.  Щатските служители признаха, че броят на почти 2500 гласа е статистически невъзможно, пише Поглед инфо.

Доналд Тръмп и Джо Байдън.

Така Джорджия призна нередности при гласуването в столицата на щата седем месеца след президентските избори.

Разкритията тази седмица накараха държавния секретар на щата Джорджия Брад Рафенспергер да нареди нов одит на десетки хиляди бюлетини, събрани от кутиите в окръг Фултън, който обхваща 90 процента от столицата на щата Атланта, и чийто един милион жители представляват една десета от населението на щата.

Джо Байдън беше обявен за победител от 16-те гласа на членовете на Изборната колегия на щата с минималното преимущество от около 12 000.

Бившият държавен глава Доналд Тръмп твърде още в деня на изборите, че системното фалшифициране на бюлетините в шест щата под прикритието на широко разширеното гласуване по пощата го е лишило от законната победа.

При една от новооткритите нередности бяха изпратени над 100 партиди бюлетини на отсъстващи хора – всяка най-малко от 100 гласа – за сканиране чрез машини за преброяване на гласовете в окръг Фултън, но номерата им за проследяване не бяха записани в ръчно изписани дневници от преброените партиди, което увеличава вероятността те да не бъдат изчислени.

Още около 25 партиди бяха сканирани два пъти, докато на много листове за контрол на партидите няма отметка в кутията, в която се декларира, че са дошли от защитен контейнер, което потенциално означава, че е можело да бъдат подправени.

„Това е много голяма новина. Хората започват да виждат светлината. Страхотно за Америка“, заяви Тръмп в кратко изявление в четвъртък. .

Одитът може да има по-широки последици от това да подкопае легитимността на Байдън като президент. На изборите през ноември кандидатите за демократи Джон Ософ и Рафаел Уорнок бяха избрани като двамата сенатори на щата в спорен балотаж срещу републиканците. Изборът им предостави на демократите 50 от 100-те места в американския Сенат – ефективно мнозинство, тъй като вицепрезидентът Камала Харис председателства институцията.

В петък Рафенспергер обяви пред Канал 2 в Атланта, че над 100 000 души ще бъдат отстранени от избирателните списъци в щата – около 18 000 от тези хора са починали, докато останалите или са информирали властите, че са се изнесли от щата, или са получили официална поща от своите посочени адреси.

„Така че те вече няма да гласуват. Трябва да имаме точни списъци с избиратели и правилно поддържане на списъците“, заяви той. Организациите за граждански права в щата обаче заявиха, че се опасяват, че този ход е чистка на избирателите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html