петък, 3 май 2024 г.

ВКС отложи делото срещу Иванчева, пусна я под гаранция

Десислава Иванчева, сн. бТВ/Ладислав Цветков

Във Върховния касационен съд (ВКС) днес започна заседание по жалби на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров срещу наложените им присъди от Апелативния спецсъд, съответно 8 г., 7 г. и 6 г. лишаване от свобода. Също така съдът промени мярката за неотклонение на Иванчева от домашен арест в парична гаранция от 10 хил. лв.

Върховните съдии отложиха делото, тъй като защитата поиска информация за дисциплинарната проверка срещу председателя на Апелативния спецсъд Георги Ушев.

През април Върховният административен съд върна на Съдийската колегия на ВСС отказа й да образува дисциплинарно производство срещу съдия Ушев. Предложението за проверка беше внесено от председателя на ВКС Лозан Панов, заради съмнения за правилното администриране на делото за изменение на мерките на Иванчева и Петрова от задържане под стража в домашен арест. Промяната на мерките беше отменена от Апелативния спецсъд.

Пред медиите Иванчева заяви, че е със смесени чувства по повод изменението на мярката. Тя добави, че няма възможност да заплати сумата от 10 хил. лв., поради това вероятно ще организира онлайн кампания за набиране на средствата.

На 17 април 2018 година Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани и държани с белезници с часове на кръстовището до Спортното министерство. Акцията се ръководеше лично от настоящия главен прокурор Иван Гешев – тогава ръководител на Специализираната прокуратура, и от Пламен Георгиев – тогава ръководител на Антикорупционна комисия. В колата на Иванчева и Петрова бяха намерени белязани пари.

Белязани банкноти разследващите откриха и у бившия районен кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров. Според прокуратурата той е посредничил между Десислава Иванчева и Биляна Петрова и изнудвания от тях бизнесмен Александър Ваклин.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста в края на 2018 година и оттогава са под домашен арест.

Делото стига до Върховния касационен съд, защото се оказаха недоволни и подсъдимите, признати за виновни, и прокуратурата, защото наказанията са намалени значително.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html