събота, 4 май 2024 г.

Ангелите, спасили Ериксен – Симон Кяер и немско светило в спешната помощ

Капитанът на националния отбор на Дания Симон Кяер сподели на пресконференцията преди днешния мач с Русия от Евро 2020, че никога няма да забрави момента, в който неговият приятел и съотборник Кристиан Ериксен колабира на терена.
Именно лидерът на тима помогна на полузащитника на „Интер“ в първите секунди, преди още да пристигне медицинският екип. Симон Кяер беше сред онези футболисти, които с телата си прикриха случващото се на терена, докато лекарите връщаха към живота техния съотборник.

„Никога няма да забравя този ден. Сега Кристиан е добре, той е със семейството си, трябва му малко време“, започна капитанът на Дания. „Всички реагирахме като истински отбор, всеки както смята за правилно. Но аз съм горд от това как минахме през всичко. Обичам да помагам на другите, да съм на тяхно разположение. Водихме много разговори с отбора, важното е да се радваме на малките неща“, добави още Симон Кяер.
В петък футболистът на „Интер“ беше изписан от болницата в Копенхаген и веднага посети лагера на националния отбор на Дания.

Местните медии акцентират и върху помощта, оказана на Кристиан от д-р Йенс Клайнфелд. Именно той рестартира сърцето на футболиста и е първият, който разговаря с него след инцидента. Клайнфелд е немски специалист по анестезия, спешна помощ и интензивно лечение. Работи като лекар в няколко национални и международни спортни асоциации. Също така участва в дейности за контрол на допинга в световния футбол.
Клайнфелд пристигна в Копенхаген час преди мача Дания – Финландия. „В първия момент не мислех, че с Ериксен се е случило нещо сериозно. Тогава обаче видях реакцията на лекарите от датския национален отбор и разбрах, че не става въпрос за обикновена контузия. Играчите се държаха за главите. Дадох знак на бригадата за първа помощ да влезе на терена. Датските лекари не разбраха веднага мащаба на инцидента. В такива моменти трябва да действате бързо, но не мога да ги обвинявам: те се срещат с напълно различни наранявания и им е трудно веднага да разпознаят инфаркт. Разбрах това, когато за първи път се опитаха да извадят езика на Ериксен. Невъзможно е да се спаси живот по този начин. Дефибрилаторът изигра ключова роля за спасяването на Ериксен. Ако успеете да осигурите на пациент дефибрилатор през първите две минути, шансовете му за оцеляване са до 90%. Всяка следваща минута престой ги намалява с още 10%“, обяснява светилото.
Клайнфелд перфектно си спомня момента, в който Крис е дошъл в съзнание: „Попитах го на английски: „С нас ли си?“. Той отговори: „Да, тук съм“. И после добави: „По дяволите, току що навърших 29″. Казах му, че сега всичко е наред, той разбра и сложи ръка на гърдите си“.

https://www.youtube.com/watch?v=qFi-mb2RE8I

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html