събота, 4 май 2024 г.

Швеция с първа победа на европейско след 9 години

Швеция победи с 1:0 Словакия във втория кръг от група Е на Евро 2020. „Тре кронур“ взе трите точки в Санкт Петербург след точно реализирана дузпа на Емил Форсберг. По този начин скандинавците стигнаха до първата си победа на еврофинали от 2012 година насам, когато победиха Франция с 2:0. Успехът днес пък ги приближи зо до първото им класиране за елиминационната фаза на европейско първенство от 2004 година насам.

Двата отбора започнаха много плахо срещата, като Словакия създаде опасност пред вратата на Робин Олсен в 35-ата минута. Марек Хамшик обаче не успя да овладее топката, притиснат от защитник в наказателното поле. В 42-ата минута полузащитникът на Гьотеборг отправи удар от дъгата на наказателното поле, но твърде неточен – над вратата.

След почивката отборите демонстрираха много по-добра продукция. В 50-ата минута на мача Ондрей Дуда преодоля защитник на Швеция, осигури си добра позиция и стреля, но неточно.

Последваха две последователни опасности пред вратата на Словакия. Първоначално в 60-ата минута Мартин Дубравка успя да спаси своя отбор след удар отблизо на Лудвиг Аугунстинсон. Малко след това и Маркус Даниелсон изпробва рефлексите на вратаря.

Швеция организира добра атака по десния фланг в 67-ата минута, след балонно центриране в наказателното поле, Александър Исак засече с глава, но отново тимът не успя да реализира.

Мартин Дубравка отново демонстрира рефлексите си в 72-ата минута, след като отрази точен удар в долния десен ъгъл на вратата, отправен от Александър Исак.

Заветният момент с попадението, което реши срещата, дойде в 75-ата минута. Швеция получи право да изпълни 11-метров наказателен удар след съприкосновение на Дубравка с Робин Куайсон. Емил Форсберг беше точен за 1:0 от бялата точка.

В края на двубоя системата за видеоповторение влезе в употреба, но след проверката Словакия не получи дузпа за игра с ръка в наказателното поле от страна на защитник на съперника.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html