събота, 4 май 2024 г.

Недоволство в мрежите: Маниоката измести българската класика в оценяване на десетокласници

Чията и киноата внезапно загубиха екзотичния си чар и изпаднаха от класациите. Южноамериканският плод маниока и неговото производно тапиока влязоха тържествено в българското училище.

Вместо български класик учениците трябваше да пишат текст с разбиране върху тема що е то тапиока и има ли почва у нас за външно оценяване в 10 клас.

Това стана повод за недоволство и саркастични шеги в социалните мрежи.

Родители недоволстват: „Това е някакъв абсурд. Вие сигурно се шегувате!“, „Целта да се унищожи образованието е постигната.“

Появиха се и стихове по темата:

„Ще приключа моето лирическо вдъхновение с едно предложение

Да почерпим МОН с маниока – нека са сигурни че знаем урока.“

Според десетокласниците  от столичното училище по хлебни и сладкарски изделия текстът е бил неочакван, но лесен. Според учителката по литература Красимира Найденова текстът за маниоката е дори полезен.

Според единия от авторите на теста той дава възможност за разбиране и интерпретиране.

Всъщност маниоката е кореноплодно, което има важно стопанско значение. Много сортове от вида се отглеждат в Африка и Латинска Америка, като растението е основен хранителен продукт в развиващите се страни, като осигурява прехрана за около 500 млн. души. Намираме го и у нас. А десетокласниците със сигурност ще запомнят що е то маниока.

Въпросът е дали опознаването на маниоката, което е въпрос на едно кликване в интернет, може да измести разбирането на българската класика с нейния „прост“ хляб от пшеница.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html