събота, 4 май 2024 г.

Министър Петков изнесе данни за злоупотреби при ремонта на язовири, ГЕРБ опровергава

След проверката на язовир „Пазар дере“ министърът на икономиката Кирил Петков  днес изнесе данни за още два язовира, които стоят празни. Те също са ремонтирани от дружество „Монтажи“, дъщерно на Държавната консолидационна компания (ДКК ).

Проверката на Икономическото министерство показва, че язовирите „Пазар дере“, „Златин войвода“ 3 и 4 са предадени от фирма „Монтажи“ и платени от ДКК на 31 декември 2020 г. И до този момент обаче те не са предадени от ДКК на държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“. Това означава, че те все още се водят в ремонт и не могат да бъдат използвани.

„Язовирите не са влезли в експлоатация. По закон не могат да бъдат завирявани. В тях не може да има вода“, каза Петков. Според него недовършването на процедурата по предаване означава безстопанственост.

Министерството на икономиката прави документална проверка по договорите за ремонт на язовири. Ремонтите на десет язовира са завършени, по 100 в момента се работи. Общо над 400 язовира са за ремонт, за което са осигурени общо 631 млн.лева.

От ГЕРБ казаха, че язовир „Пазар дере“ е бил пълен и източен умишлено преди дни. В понеделник от Министерство на икономиката разпространиха снимки, на които се вижда, че на дъното му е поникнала трева.

Държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонт на язовир, който изглежда като „локва“, каза в събота Петков и показа кадри от язовира.

На брифинг днес на ГЕРБ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов каза:

„Тези дни въпросът по отношение на язовир „Пазар дере” е доста актуален. Той всъщност е риторичен, защото е ясно, че язовирът е изпуснат, което е видно и от думите на директора на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. Вчера той каза, че язовирът е бил пълен преди дни и се работи според нормативната база. Тъй като съоръжението още е в ремонт, язовирът се изпразва периодично до кота мъртъв обем. Това се прави по всички правила на закона”.

„Днес отново в рамките на нарушаване на принципите за почтеност, прозрачност и професионализъм обществото беше подведено. Затова ние, спазвайки тези принципи, искаме да предоставим тази информация на обществото”, каза още той.

Днес министърът на икономиката Кирил Петков заяви, че са установени злоупотреби за милиони при проверката на язовирите.

„На първо място искам да кажа, че цената на бетона не е над 200 лв., а е 90-95 лв. за един от конкретните обекти, който днес беше споменат”, заяви Лъчезар Борисов.

Той представи и фактурата по отношение на цената на бетона. „Записано е, че цената на единия вид бетон е 90 лв. цена на кубичен метър, а на другия вид – 95 лв. Явно колегите на министъра на икономиката използват общата сума, включваща абсолютно всички дейности и най-вероятно изпускат часовата ставка, складови разходи, фактът, че бетонът дори на 90-95 лв. има хидроустойчивост и др. характеристики. Обръщам внимание, че това се осъществява и с механизация. Механизацията на една бетон помпа на машинна смяна струва 195 лв.”, каза Лъчезар Борисов.

„По-рано днес беше спомената и цената на транспорта. Беше цитирана цена на тон/км. Такава цена няма. Цената, която е използвана, включва доставка и полагане на трошен камък до 40 км, като в нея е включен както транспортът, така и стойността на камъка, а не само транспорта”, посочи още той.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html