събота, 4 май 2024 г.

Климатът по време на динозаврите е бил много по-топъл от сегашния

Учени от Свободния университет в Брюксел са направили проучване и са установили какъв е бил климатът на Земята по времето на динозаврите преди около 78 милиона години. Това поставя нови въпроси към привържениците на теорията за глобалното затопляне като следствие от човешка дейност. Климатичните цикли са известни отдавна, но около причините за тях се спори.

Авторите на изследването са открили, че динозаврите са били изправени пред повече сезонни различия, отколкото се е смятало досега. Те са живели по време, когато лятото и зимата са били топли.

За целите на проучването специалистите са изследвали вкаменелости на мекотели, живели през периода креда в южната част на Швеция.

Получените данни показват, че в древността температурата на водата е достигала 15-27 градуса и е била с 10 градуса по-висока, отколкото в съвременния свят.

Съответно и температурите на въздуха са били по-високи от днешните. Същевременно температурната разлика между лятото и зимата е била минимална, отбелязват учените.

Учени от университета на Кънектикът установили, че довелият до масово изчезване на видове животни сблъсък на астероид със Земята преди 66 милиона години, е предизвикал блокиране на слънчевата светлина, което станало причина за измирането на динозаврите. Има различни предположения защо костенурките са оцелели от астероида, унищожил динозаврите.

Специалистите създали модел на приноса за глобалните климатични промени от изхвърлянето на сяра, прах и сажди вследствие падането на небесното тяло. Резултатите показали, че е настъпил голям, но недостатъчен за масово измиране студ.

Изхвърлянето на сажди в резултат на големи горски пожари обаче направило небето непроницаемо за слънчевите лъчи и преустановило фотосинтезата за повече от година. По този начин било сериозно засегнато храненето на растителноядните динозаври. Това оказало своето влияние върху хранителната верига.

Получените резултати допринасят да се разбере какво ще се случи в резултат на ядрена зима, предизвикана от война, при която се използва ядрено оръжие.

Падането на астероида, свързано с формирането на кратера Чиксулуб, е изхвърлило горещ облак разтопени твърди скали в горните слоеве на атмосферата. При падането си обратно на Земята тези разтопени скали са предизвикали глобални горски пожари. В резултат се е формирал прашен облак, който блокирал слънчевата светлина и понижил средната температура с 26 градуса Целзий.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html