понеделник, 29 април 2024 г.

Борислав Райчев, ГС „Сила“: И колеги на президента се подписаха за оставката му

Борислав Райчев е председател на Гражданско сдружение „Сила“, което се прослави още преди десет години, когато организира масови протести срещу големите вериги, осъществяващи монопол с горивата у нас. През 2013 година „Сила“ беше от водещите формации, които свалиха първото правителство на ГЕРБ и участваха в създаването на структурите на България без цензура. Днес момчетата от „Сила“ са организирали подписка за импийчмънт на президента Румен Радев.

  • С какъв мотив искате импийчмънт на президента, г-н Райчев?
  • Обвини държавата за несправяне с ковид-ситуацията, а преди това – че шантажира с тази криза и такова нещо не съществува, няма такъв вирус. След като негови много близки се разболяха и видя, че съществува, започна да казва: има такъв вирус, ама държавата не се справя. Директно обвини в корупция определени лица. Един президент не може да се държи така, особено генерал, няма право да показва такова безхаберие.
  • Върви ли подписката?
  • Абсолютно. Вече има 50 000 подписа, които са достатъчни, при съставяне на кабинет, да бъде внесена от нас в парламента, тя да бъде подкрепена от 1/4 от депутатите, което няма да е проблем, и после 2/4 да я гласуват. Ние сме готови, създали сме всички необходими условия, подписката е под опашката на коня на паметника на цар Освободител срещу Народното събрание. Много интелигентни хора се подписаха, включително и колеги на г-н Радев. Идваха специално от базата, където са работили с него. На път са да бъдат разбити митовете, че няма хора, които да не харесват Радев.
  • Измина един месец от встъпването в длъжност на служебното правителство. Вашата оценка на свършеното от него?
  • Видимо водят към реваншизъм на определени структури в държавата. Поели са някакъв ангажимент към хора, които не са във властта и го изпълняват. Изчегъртват едни и поставят свои хора. Но направеното от ГЕРБ е видимо и няма как да бъде изчегъртано.
  • А министрите?
  • Много лошо впечатление прави незнанието на икономическия министър г-н Кирил Петков. Неговата работа е свързана с факти и с точни данни. Но той не знае точните правила за работа в министерството и никога не се позовава на точни данни. Просто дава хляб и зрелища на публиката. Друг такъв е Бойко Рашков, служебно назначеният МВР министър. Той няма право да подменя по този безскрупулен начин хора, някои от които са с по над 30 години в системата. Другото нещо, което ми направи впечатление, е г-н премиерът Янев, който не е запознат с извършените до момента инвестиционни проекти, което ще доведе до спиране на еврофондове. В момента никой не работи на „Хемус“ и „Струма“, тъй като установявали фирмите. Да влязат в сайта на МРРБ и да ги видят. Здравният министър направи изключително грозно впечатление с пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. Хора с такъв опит не са много в България.
  • Основната задача на това правителство обаче е провеждането на избори…
  • В момента са доникъде. Не можаха дори машини да поръчат, имаха конфликт с фирмата-доставчик „Сиела“. А тя е единствената фирма и може да си каже каквато си иска цена, защото нямаше дори конкурс за поръчки. Но пък са пуснали служителите на МВР за т.нар. бръснене – прибират такси и глоби. Всеки ден са по спирки и храстчета и актуват сериозно.
  • И над всичко това стои президентът, който назначи служебното правителство и носи пълната отговорност за него…
  • Той носи основната вина и по-скоро е завладян най-вероятно от руски интереси и интересите на скрит кръг олигарси, който не е във властта и единствения му шанс да се добере до нея е чрез г-н Радев.
  • Май се провали опитът за свалянето на главния прокурор след посещението на г-жа Кьовеши у нас?
  • Абсолютно. Тя защити българската прокуратура, заяви официално, че ще работят съвместно и дума не стана за оставки, което затвърди поста на г-н Гешев. А окупацията на Съдебната палата е от членове на „Боец“ и на „Да, България“ и те са пратени от олигарха в Белград Цветан Василев. Неговата дейност в момента е свързана с такива събития, той ги плаща – категорично го твърдя това, тъй като има сто процента информация, че те вземат пари от него за действията си пред Съдебната палата. Самият Георги Георгиев от „Боец“ често спекулира с това, че е особено близък с него.
  • От какво се издържа този човек?
  • Сами може да си отговорим като видим чисто новите палатки пред Съдебната палата.
  • Въпреки изчегъртването обаче ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила. Как си го обяснявате това?
  • ГЕРБ винаги ще бъде първа политическа сила до момента, в който всички, които гласуват за тази партия, не бъдат обезкуражени. Но това няма как да стане. Г-н Борисов обаче не очакваше да се случи това, което направи служебното правителство. Близките около него трябва да му дадат кураж да продължи напред.
  • Ако стане така, че ГЕРБ може да състави правителство, пак ли Бойко Борисов трябва да бъде премиер?
  • Не. Той е доста обременен вече и хората от ГЕРБ трябва да превъзмогнат това, че няма да е премиер и да се търсят нови лица.
  • Слави Трифонов отказа да бъде депутат. Ще доведе ли това до спад в гласовете на ИТН, според вас?
  • Слави Трифонов беше неподготвен за политиката изобщо. И хората около него са изключително зле подготвени, вулгарни и нискокултурни. Те няма как да управляват, ние не сме стадо. Правим компромиси за сметка на управляващите, но имаме свои интереси, а Слави не е нашият интерес. Чалгарията и простотията едва ли може да преобърне интелигентните хора да дадат гласа си за Слави. „Да, България“ също е опасен съюзник за правителство, техните користни цели са да подменят нещата, за да дойдат те.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html