събота, 4 май 2024 г.

Злато и сребро за ансамбъла във Варна

Златен и сребърен медал спечели ансамбълът на България по художествена гимнастика в последния ден от европейското първенство във Варна. Грациите ни триумфираха във финала на 5 топки, а на смесеното съчетание (с 3 обръча и 2 чифта бухалки) се задоволиха със среброто. Момичетата на Весела Димитрова се окичиха със златото, след като получиха 47.500 точки, като оставиха зад себе си Русия и Израел. Ансамбълът ни в състав Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова изигра много силно композицията, поставена по „Вода“ на Елица и Стунджи. Преди излизането на килима за второто съчетание (3 обръча и 2 чифта бухалки) момичетата трябваше да изчакат, докато бъде преразгледана оценката на Азербайджан заради подадена контестация. Въпреки това, ансамбълът ни изигра прекрасно и второто съчетание по музика от балета „Спартак“, но оценката от 45.950 точки ги остави на второто място. Златото тук заслужи Израел с 46.150, а бронзът за Италия с 43.375. Грациите на Русия допуснаха груба грешка, с гонене на обръч извън килима, което ги остави на 5-а позиция с 40.550 точки.

По-рано Тасева и Калейн останаха капо в във финалите на отделните уреди. Европейската вицешампионка в многобоя Калейн зае четвърто място на бухалки, шесто на топка и седмо на бухалки, а Катрин Тасева се нареди пета на бухалки и лента, шеста на обръч и седма във финала на топка. Рускинята Дина Аверина успя да се реваншира за третото място в многобоя и спечели три златни и един сребърен медал на финалите, въпреки че играе с контузия на кръста.

„Определено по-слабо представяне, отколкото в многобоя. Многобоят ми беше по-важен, защото това е по-близкото до състезанието на олимпийските игри, така че се радвам как завършва това състезание. Конкуренцията е огромна, това са същите момичета, които ще бъдат на олимпиадата и се радвам, че бяхме заедно тук. Не обичам никога да мисля, че бих се върнала да променя нещо. Грешките се случват, за да мога в бъдеще да не ги допускам. Бих работила повече, за да няма такива грешки на олимпиадата“, каза Калейн след финалите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html