петък, 3 май 2024 г.

Джокович детронира Надал на „Ролан Гарос“

Новак Джокович детронира Рафаел Надал на „Ролан Гарос“. Сърбинът победи с 3:6, 6:3, 7:6(4), 6:2 Краля на клея в епохален полуфинал, който продължи 4 часа и 10 минути.

При 17-те си участия в Париж Рафа има само три загуби – две от тях са от Джокович. Първата дойде през 2015-а на четвъртфиналите, а втората днес. Другият му неуспех бе през 2009-а, когато шокиращо загуби от бъдещия финалист Робин Сьодерлинг.

Първият гейм продължи 10 минути, а Рафа спаси два брейкбола, за да поведе. След това проби съперника си още при първата възможност и затвърди преднината с гейм на нула за 3:0. Джокович не беше на себе си и направи поредни грешки, които донесоха нов пробив за съперника му. Спаси се от трети при 0:5 и след нов маратонски гейм успя да намали изоставането си на 2:5. Въпреки големия си аванс, Надал се измъчи да затвори частта и му трябваха цели седем сетбола, за да го направи с 6:3.

Вторият сет бе за Джокович. Постигна пробив във втория гейм, който моментално бе върнат и то на нула. След това Ноле взе подаването си, а Рафа не успя и изостана с 2:4. Последва много важен гейм, в който сърбинът спаси три възможности, за да поведе с 5:2. До края запази концентрация, както и аванса си – 6:3.

При 1:1 имаше в третия сет Рафа спаси две точки за пробив. Последва много лесен гейм за Джокович за 2:2. Тогава Надал отново бе разклатен и допусна ново изоставане. Успя да направи рибрейк, но след това допусна пробив на нула – 3:4. Следващият гейм бе много драматичен и важен, но в него Надал изпусна възможността да възстанови равенството. Ноле се възползва и поведе с 5:3. Остатъка от сета се превърна в истинска класика. След куп фантастични разигравания Надал обърна развоя в своя полза, а след това изпусна сетбол при 6:5. Последва тайбрек. Джокович взе аванс в него, а при 4:3 точки Рафа направи изумителна грешка на мрежата. Сърбинът затвори частта след 7:4.

Рафаел Надал pапочнва с пробив четвъртата част, а после го затвърди за 2:0. Тогава дойде нов период на доминация на Ноле, който пък взе три поредни гейма – 4:2. Сърбинът просто играеше изумително в тези минути и имаше отговор на всичко. Запази преднината си до края и показа, че е много по-свеж и готов за битката, за да затвори мача след 6:2.

Така четири години по-късно Париж ще има нов шампион, който ще бъде определен от финала между Джокович и Стефанос Циципас. До момента двамата имат 7 мача помежду си като сърбинът е спечелил 5, включително и трите им на клей. Миналата година двамата играха на полуфинал, когато Ноле триумфира в пет сета. Успех сега ще означава 19-а титла от Големия шлем за него и доближаване само на една от рекорда на Надал и Роджър Федерер. Това ще бъде негов 29-и „мейджър“ финал и шести в Париж, колкото има и Бьорн Борг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html