събота, 4 май 2024 г.

Нинова удържа победа: Чума по дребните преживни животни не е имало

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оказа права – чума по дребните преживни животни през 2018 година в Странджа не е имало. Това бе потвърдено от Върховният административен съд. Нинова определи решението на съда като признание за работата на социалистите.

Преди три години ощетените стопани предизвика протести и блокиране на пътища, лидерът на социалистите изигра главна роля в чумния проблем, който се превърна в политически.

Как се стигна до ескалация на напрежението по въпрос, който е повече от компетенциите на ветеринарните лекари? Имаше или нямаше чума преди 3 години?

На 21 юни 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви, че е открито първо огнище на чума по овцете в ямболското село Воден, което се оказа и първото огнище в целия Европейски съюз. Дълго време информацията остана незабелязана, докато в един момент не се разбра, че властите избиват смятаните за заразени животни.

Това доведе до бурна реакция от страна на стопаните. По-късно представители на Асоциацията на овцевъдите и козевъдите поискаха оставката на тогавашния зам.-министър на земеделието Цветан Димитров заради неадекватно поведение в кризисната ситуация. Последваха и обвинения от страна на животновъди спрямо ветеринарните власти за това, че мерките са прекалено строги и че заповедите за унищожение на животните са дошли преди да станат известни резултатите от клиничните проби.

Тогава Корнелия Нинова направи обиколка на засегнатите села и сезира прокуратурата за случая с настояване да спре избиването на животни. Че избиването на животни е прекалено драстична мярка, заяви тогава и президентът Румен Радев.

По-късно експертната мисия на Европейската комисия посети България, за да разследва случая и констатира, че в България има чума по дребните преживни животни. Заключението на комисията беше, че мерките, които Българската агенция по безопасност на храните е предприела, са в съответствие със законодателството на ЕС и са своевременни.

Част от мотивите в решението, в което се посочва, че в разглеждания казус липсват убедителни доказателства за развитието на болестта чума по дребните преживни животни. По думите Нинова това решение доказва две неща – от една страна, че масовото избиване на животни е едно от най-големите престъпления на ГЕРБ в миналите мандати, а от друга – решението доказва правотата на БСП.

Корнелия Нинова се закани, че няма да остави нещата така и че ще изпрати всички доказателства по казуса до българската и Европейската прокуратури с настояване за сериозно, мащабно и задълбочено разследване.

„Това е една победа – не я наричам малка, защото тя е доминото, което малко по малко ще доведе до падането и на останалите плочки от подредбата, която беше направена от кабинета на Бойко Борисов. Нашата битка продължава за хората в този регион и за справедливост – нещо, което очакват всички български граждани“, заключава Лидерът на социалистите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html