събота, 4 май 2024 г.

Майор Терзиев е загинал, намерен е биологичен материал

Пилотът на разбилия се в Черно море изтребител МиГ 29 майор Валентин Терзиев не е оцелял, съобщи служебният военен министър Георги Панайотов.

След почти две денонощия издирване сред намерените останки от машината е открит биологичен материал, предоставен за ДНК анализ.

Остават много загадки, работи се по всички хипотези за внезапното изчезване от радара на изтребителя. До последния момент пилотът не е докладвал за каквито и да е проблеми. Няма данни също така той да е катапултирал.

Все още не е открита черната кутия на самолета, която е ключова за установяването на причините за инцидента. Ако до четири дни не бъде открита, информацията в нея ще бъде унищожена от морската вода, смята министър Панайотов.

Преди ден служебният премиер Стефан Янев съобщи обаче, че е установен проблем с мишената, която е била използвана по време на учението. Тя е падала по-бързо от очакваното, като според авиоексперти вероятно е имало проблем с отварянето на парашута ѝ. Въпреки това майор Терзиев е поразил мишената, след което не се знае какво е станало.

Възможните причини за инцидента са техническа неизправност или пилотска грешка. Майор Терзиев е от най-опитните пилоти, като негови колеги оценяват високо качествата му. В същото време според данни на военното министерство самолетът е бил в изправност преди полета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html