събота, 4 май 2024 г.

Българите в чужбина не горят от желание да гласуват, засега

Българите в чужбина засега не оценяват направеното за тях от депутатите в скоропостижно отишлото си 45-о НС. В единствения закон, приет от тази пародия на парламент, падна забраната за само 35 секции в страните извън ЕС.

Двукилометрова опашка на българи в Лондон на 4 април. Очакваме колко дълга ще бъде тя на 11 юли. Снимка Интернет

За първи път ще има 800, а може и повече секции в чужбина. Така „протестните партии“ и ДПС се надяваха нашенците по света да напълнят урните с гласове за тях. Особено разчитат на тези гласове ДПС, ИТН, „Демократична България“ – те се надяват да получат поне 1% – и стоящият зад тях президент.

Обаче до днес – пет дни преди крайния срок за подаване на декларации за гласуване от българите в чужбина, досега само 45 231 от тях са изявили желание да гласуват, стана ясно от говорител на ЦИК. Тази бройка не стига и за половин мандат.

Логично най-много заявления са подадени от Турция – 16 363, но това е далеч по-малко от очакваните поне 100 000 след визитата на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ в Анкара и срещата му с президента Ердоган.

Във Великобритания мераклиите да се възползват от облекченията за повече секции са 8741, в Германия – 6486, и Испания – 2561. Толкова.

Както се казва, язък за барута, скандалите и обидите в 45-ия парламент и големите надежди и очаквания. Поне засега.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html