понеделник, 29 април 2024 г.

Проф. Вили Лилков: След изборите ще трябва пак да излизаме на площадите

Вили Лилков е роден през 1955 г. във Видин. Завършва Софийския университет, в който е приет без конкурсен изпит. От 1999 г. насам е ръководител на катедра „Физика“ в Минно-геоложкия университет, а от 2011 г. е професор. Член е на СДС от 1994 г. Няколко мандата е общински съветник в София. Един от учредителите на ДСБ, бил е председател на софийската организация на партията. Депутат в 43-тото НС. Кандидат-кмет на София през 2015 г. През 2019 г. подкрепя кандидата на ГЕРБ Йорданка Фандъкова вместо издигнатия от ДСБ арх. Борислав Игнатов. Съавтор е с журналиста Христо Христов на книгата „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност. Как БКП унищожи елита на България“. Проучва задълбочено архивите на ДС.

Интервю на Тодор ТОКИН

  • Господин Лилков, вътрешният министър и вицепремиер Бойко Рашков разшири обсега на класификатора на БКП и ДС на бившите хора, за които е вашата книга, като включи в него и хора от днешния ден?
  • Агентите и служителите на ДС са свикнали всички, които не са в крак с тях и които не приемат тяхната идеология, да ги обявяват за бивши, независимо дали става дума за след 9 септември 1944 г. или 10 ноември 1989 г. Щом дойдат на власт, всички останали за тях са бивши хора, истинските хора са те.
  • Защо такива хора изпълзяха отново след 30 години? Сериалът на БНТ „Порталът“ ни връща 40 години назад във времето в 1979 г., а машината на политическото време ни върна в 1989 г.
  • Отговорите могат да бъдат най-различни, но според мен най-точният е, че не направихме лустрация. Т.е. Бойко Рашков ни показва каква грешка сме допуснали, като не извършихме политическа лустрация, и това, че тези хора не се извиниха за всичко, което са направили на българския народ, означава, че не са се променили. Те не бяха отстранени истински от властта. През всички тези години с комунистите и с ченгетата се правеха всякакви компромиси. Смятахме, че тази толерантност, която прояви новото време към тях, ще бъде разбрана. А се оказва, че през всичкото това време тези хора са мечтаели за реставрация и са се готвели за реванш. Явно Румен Радев по някакъв начин им внушава, че тяхното време отново е дошло. И това не е случайно. По същото време се появява и партия, оглавявана от Жан Виденов, който говори с абсолютната риторика на партизаните след 9 септември 1944 г. Това показва, че неслучайно беше размахан онзи юмрук от Радев преди една година пред президентството. Жалкото е, че зад този юмрук се наредиха и партии, които в момента се представят като десни и имитират дясното, а всъщност влязоха в новия Отечествен фронт (ОФ) на президента. Дано да се осъзнаят, все още има време до 11 юли.
  • Говорим за „Демократична България“ и ДСБ?
  • По-скоро за тези хора, които излязоха на протестите и партиите, които ги легитимираха. Защото те под мотото „да изчистим мутрите, да се преборим с корупцията, да раздадем правосъдие на всеки“ всъщност се нареждаха, без да се усетят или пък умишлено, в ОФ на президента. И след 9 септември 1944 г. комунистите дойдоха на власт пак с ОФ и пак със същите обещания…
  • И пак с министри на вътрешните работи и на правосъдието…
  • Точно така, пак с размаханите юмруци, с лозунгите за раздаване на справедливост, да се експроприира експроприираното, т.е да го върнем на народа. Същите идеи с малко по-различна стилистика ни се предлагат отново 70 години по-късно, начело с един, за съжаление, натовски генерал, който е по-скоро от Варшавския договор, и един вътрешен министър, за когото годините след 1989 сякаш не са се случили.
  • През тези години Рашков беше номиниран за главен прокурор, зам.-министър на правосъдието. Виждате ли някакъв сценарий?
  • Ако се върнем няколко години назад, след избирането на Радев за президент, има едно емблематично интервю, което ген. Решетников дава в един националистически руски сайт. В него обяснява, че след идването на Румен Радев са дошли нови времена за България, в които трябва да се премахне този елит, който се е появил след тяхното оттегляне през 1991 г. от България. И там е казано, че този елит всъщност представлява една пяна, която трябва да бъде очистена. Преведено на езика на днешните отечественофронтовци, те говорят за изчегъртването на следсоциалистическия елит, който се е появил в България. Така че категорично този план е започнал доста отдавна и сега е дошло времето да се реализира. Всъщност комунистите след 9 септември идват с един отдалеч подготвен план за ликвидиране на елита. Още в първите дни започват по предварително направени списъци да извеждат хора на разстрел. Така че – нищо ново. За съжаление историческите уроци не са научени от т.нар. демократи. Няма по-подходящ и по-тревожен момент, в който десницата да започне отново да се обединява и да осъзнае историческата си отговорност.
  • Вместо това се обединява левицата…
  • Да, и в това е парадоксът – че застрашените всъщност не се обединяват, а някои от тях продължават да служат на тези, които искат да ги ликвидират.
  • Кой носи главната вина за несъстоялата се лустрация?
  • Много са причините. На първо място е вродената толерантност на антикомунистите, които след 10 ноември 1989 г. в определени периоди успяваха да управляват. Това, което се случва в момента, е знак, че лустрацията не е закъсняла и че когато и да е, тя трябва да се проведе. Дори само за един-единствен човек в държавата.
  • Има твърдения, че с действията на Христо Иванов в Росенец миналото лято започна осъществяването на сценария, за който говорим. Споделяте ли тези съмнения?
  • Не мога да кажа, ще бъде спекулативно. Въпреки че, ако човек преднамерено иска да докаже това, би могъл да навърже обстоятелствата. Но аз нямам такива доказателства. Но фактът, че точно в този момент ДПС стоеше настрани и мълчеше оглушително, е знак. Точно в такива моменти, когато ДПС са участвали в най-тежки сценарии срещу демокрацията в България, винаги са стояли в сянка и на преден план е изниквал конфликтът между комунисти и антикомунисти в България.
  • Бойко Рашков обезглави службите, махна главния секретар на МВР. В същото време заплаши журналисти с уволнение, нарече „бивши хора“ свои противници, обяви колегите си от ДАНС за престъпници, изложи ни в ЕС и НАТО с липса на допуск до класифицирана информация… Твърде много негативи за двайсетина дни…
  • Този човек трябва незабавно да бъде оттеглен. Още повече, Румен Радев има абсолютно същия случай с отнемане на допуск с началника на кабинета си Иво Христов. И Радев излезе със спекулативното твърдение, че такъв допуск за него не се налага, което не беше истина. Така че на Радев не му е за първи път да използва такива хора около себе си. Още по-скандални са назначенията, които той направи в кабинета на Рашков. Да назначиш хора на Васил Божков в кабинета на вътрешния министър, и то основатели на партията му, е повече от скандално. Но истинската политика в момента е подменена с компромати, истинската предизборна кампания ще бъде подменена със скандали и всъщност след изборите на 11 юли ще имаме парламент, който не е подбран с политическа кампания, с идеи и платформи, а парламент, формиран с компромати и натиска на служебното правителство. Така че за мен това, което се случва в България, е много лош знак. Има и нещо друго – в момента слабостта на политическите партии откъм идеи и личности се компенсира с компромати и фалшиви новини, а към тях добавям и измишльотината с подслушването. И вкарването в това празно пространство в политиката на хора като Слави Трифонов и тези, които представляват „Мутри вън“. За слабостта на партийната система ще платим и тази цена – че в парламента ще влязат хора, които не са годни да правят политика, а да бъдат послушни марионетки на един или двама кукловоди.
  • Призовахте демократите да се обединят, но има ли време за това?
  • Ами да проявят разум поне при гласуването. Защото не трябва да си правим никакви илюзии по отношение на това какво ни чака и че след изборите ще трябва отново да излизаме по площадите.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html