събота, 4 май 2024 г.

В чужбина: Много секции, малко желаещи да гласуват на 11 юли

Между 800 и 850 секции в чужбина ще бъдат отворени за вота на 11 юли, обяви Иван Кондов, постоянен секретар и председател на Работна група „Избори“ към Министерство на външните работи/МВнР/.

Иван Кондов, снимка tribune.bg

„До момента интересен факт е, че заявленията са доста по-малко засега от подадените за миналите избори. Не върви ръка за ръка с множеството секции, които ще бъдат отворени. До момента са около 37 000 заявленията. На финала на миналите избори имаше над 80 000 подадени заявления“, посочи Кондов и припомни, че с новите промени в Изборния кодекс отпадна ограничението за образуване на секции в държавите извън ЕС.

„От  ЦИК обявиха, че има подадени близо 30 000 заявления за гласуване извън страната. Най-много са в Турция – 11 000, във Великобритания – 5 800, в Германия – 4 000 и в Испания – 1 500“, уточниха от дипломатическото ни ведомство.

Българите, които през юли ще са в Гърция, ще могат да гласуват в 29 секции. На предишните избори на 4 април са били  20.

Според Кондов в новосформирани секции зад граница ще има и представител на МВнР. С тази цел определен брой служители на МВнР ще бъдат командировани. Има известни затруднения с намирането на помещения, отговарящи на противоепидемичните мерки. Задграничните ни представителства обаче полагали всички усилия.

„Създали сме организацията, ще се справим с предизвикателството, ще осигурим честен и прозрачен вот на българите в чужбина. Мерките в много от държавите са много по-облекчени, това ще улесни сънародниците ни“, смята Иван Кондов.

Той отправи апел към българите в чужбина да подават декларации, защото това ще облекчи процеса на гласуване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html