събота, 4 май 2024 г.

Моуриньо преди европейското: Сега е моментът Англия да направи нещо голямо

Новият треньор на „Рома“ Жозе Моуриньо анализира в колонката си в английския вестник The Sun тимовете на европейското първенство и даде своите прогнози. Шампионатът на Стария континент започва в петък.
„Англия има удивителен отбор и сега е моментът да направи нещо голямо“, каза Специалния по повод тима на Гарет Саутгейт. „Ще бъде доста трудно за селекционера да накара цялата страна да приемат избора му на състав, защото на Острова имат много добри играчи. Саутгейт има страхотен асистент като Стив Холанд и това е много важно в съвременния футбол. Заедно с Бразилия, английският национален отбор е един от най-трудните за ръководене отбори, защото хората имат огромни очаквания. Сега е същото, тъй като мачовете от груповата фаза за Англия ще бъдат в Лондон, също както и полуфиналите и финалът. Затова сега е моментът този отбор да направи нещо запомнящо се“, пише Мо.

Той ще следи под лупа представянето и на Италия, където играят някои от футболистите на „Рома“: „Ще наблюдавам моите футболисти Леонардо Спинацола, Брайън Кристанте и Лоренцо Пелегрини. Роберто Манчини е много опитен, той прекара 20 години като треньор в най-силните първенства. Той е повече от подготвен и вече се представи много добре в квалификациите. Отборът се подобри много с него. Италия има талантливи играчи, които имат и много добра тактическа грамотност. Роберто им даде повече свобода в атака, но те не забравят и как да се защитават. Мисля, че това е най-доброто качество в техния отбор. Там е трудно да се намерят слабости. Те ще бъдат сред четирите полуфиналисти“.
Моуриньо бе доста изчерпателен и за родната си Португалия: „Рубен Диаш е най-добрият централен защитник в света в момента. За времето в „Манчестър Сити“ придоби много нови знания. До него е Пепе, който е на 38 години и има много опит. Това може да е важно за Португалия, тъй като те имат много талантливи играчи в атака. Кристиано Роналдо вече не е дете и това вероятно ще е последното му европейско, затова той ще опита всичко, за да се представи перфектно за последен път. Фернандо Сантош е правилният човек на правилното място. Той е много стабилен, много спокоен и познава играчите си много добре. В лицето на Кристиано, Пепе, Руй Патрисио и Жоао Моутиньо има гръбнак от опитни момчета, но това е толкова трудна група, че ако ми кажете, че Португалия ще изпадне, няма да се изненадам. Играем с Франция във Франция, с Германия в Германия и с Унгария в Унгария. Ще бъде много тежко, но ако излезем от групата, можем да стигнем и до финала“.

Световният шампион Франция също не бе подминат от Специалния: „С толкова много добри играчи бих могъл да направя три национални отбора. Всичко освен достигане до финала, за „петлите“ ще е малко“.

Жозе не спести критики и по адрес на Германия: „Отборът на Льов беше слаб в квалификациите и в Лигата на нациите. Те направиха исторически провал, губейки у дома от Северна Македония. Трудно е да се разбере защо бяха толкова слаби през последните две години. Но сега е моментът на истината. И обикновено в тези случаи Германия показва на какво е способна. Това ще бъде последното европейско за играчи като Томас Мюлер, Матс Хумелс и Мануел Нойер. Германия винаги е отбор, от който трябва да се страхувате“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html