събота, 4 май 2024 г.

Слави Т. Трифонов – премиер? По-вероятно в сянка и дистанционно…

Тодор ТОКИН

Загадката дали ще се кандидатира за депутат, колко листи ще води и къде Станислав Тодоров Трифонов падна. Няма да се кандидатира, мястото му не било в парламента, а да носи отговорност за хората, които са в НС и за това, което правят. Все пак намекна за плановете си. „Аз мога да нося тази отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето“, написа той.

Заваляха предположения в социалните мрежи и всички те са – Трифонов ще играе за президент.

Да се изправи той сериозно срещу Радев е малко несериозно. Та нали ИТН е наричана президентската партия и е изпълнител на плана на Радев да спечели втори мандат? Единственият закон, който прие без време споминалото се 45-то НС бе точно това, което искаше президентът – машинно гласуване и увеличаването на броя на избирателните секции в чужбина.

Ако Слави се кандидатира за президент, то ще бъде, за да прехвърли на втория тур гласовете си – колкото и да са те – на Радев и така да му гарантира втория мандат. Както Богомил Бонев отне половин милион гласа на първия тур от Петър Стоянов и след това ги прехвърли на Георги Първанов през 2001 г.

Институцията, която носи най-голяма отговорност „за хората, които са в НС и за това, което правят“ без съмнение е Министерският съвет. Да не би за там да се е насочил Станислав Тодоров Трифонов? За да стане премиер не е нужно да е депутат – Симеон Сакскобургготски не беше, пък стана министър-председател. Но ако Трифонов се нанесе в кабинета на Виденов, Костов, царя, Станишев и Бойко Борисов, това би обърнало с главата надолу досегашния му начин на живот. Най-малкото – трябва всеки ден да е на „Дондуков“ 1, да става рано и да си ляга късно.

Но да бъде първи вицепремиер, който да командва премиера дистанционно – защо не? Няма да ходи на парламентарен контрол, няма да отговаря на въпроси на мисирките.

И след като осигури на Радев втори мандат и като първи вицепремиер или премиер в сянка няма да бъде длъжен да води монотонния и скучен за един шоумен начин на живот, какво му пречи на Трифонов да направи от 7/8 ТВ институция? Ще завалят едни пари от знайни и незнайни спонсори и кабеларката от „Левски“ Г току-виж станала официоз, чрез който ще бъде управлявана държавата.

Няма съмнение, че в институцията 7/8 ТВ ще има абсолютна свобода на словото. Така България ще мръдне едно-две места от сегашното 112 място по този показател, което особено дразни Трифонов.

В коя посока ще мръдне обаче?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html