събота, 27 април 2024 г.

Започва ли в България операция „Лов на лекари“?

Пенсионирането на професор Кантарджиев от ръководния пост в Института за паразитни и болести имаше ефект на атомна бомба в днешния ден. Социалните мрежи, големи и малки медии говореха единствено за това решение на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Няма как да не признаем, че това си е чисто уволнение, което не играе никак в полза на сегашната власт и конкретно за президента Румен Радев.

Служебното правителство, колкото и малък хоризонт на действие да има, е в пълното си право да смени хора на високи длъжности. Не само е в правото си, но и е задължено да го направи. Отчаяната реакция на представителите на ГЕРБ не може да бъде никаква пречка за рокадите на върха на държавата. Защото те правеха същото през последните 12 години, при това доста брутално. Въпросът е дали сега не се повтаря същото? Оставаме с усещането, че новата власт се държи малко като слон в стъкларски магазин. Прогонването на Кантарджиев е толкова безпардонно, че няма как да бъде оправдано и при най-добро желание. Професорът бе един от малкото, които обясняваха точно и ясно, с голяма доза хумор, за ковид, за борбата с него, за мерките и за последствията от пандемията. Пенсионирането му е съвсем целенасочено. Идеята е да се покаже на хората: вижте тези от НОЩ, те не направиха нищо, само ни стресираха и не се справиха с коронакризата. Неслучайно в последните дни се появиха фейкновини за заплащането на професора, неслучайно по медиите вървят едни заклинания от друг известен вирусолог за безсмислието на щаба. Понеже България не е чак толкова голяма държава, се знае, че въпросният вирусолог е много ядосан, че не е поканен в щаба и това май поражда неговия гняв срещу професорите Мутафчийски и Кантарджиев.

Добре би било, президентът Румен Радев, който е идеолог и куратор на служебния кабинет, да спре този кадрил в медицинските среди. Това е откровен „Лов на лекари“. У нас няма чак толкова много добри специалисти в тази област, че с лека ръка да ги изхвърляме от играта. Към уволнението на Кантарджиев можем да добавим атаките срещу две от елитните болници – „Александровска“ и „Лозенец“. Ако за втората нещата изглеждат като в криминален роман и там очевидно трябва да има ефективни присъди, ако се докажат далаверите с човешки органи, то за първата отново се носи дъх на отмъщение. И е ясно срещу кого – бившия министър Костадин Ангелов. Не срещу ГЕРБ и срещу Бойко Борисов, а конкретно и само срещу Костадин Ангелов. И ако тази вакханалия продължи, единственият печеливш ще е Борисов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html