неделя, 28 април 2024 г.

Лютви Местан вече не е председател на ДОСТ

Доскорошният лидер на Младежката организация на ДОСТ Танер Алимолла е новият председател на партията. Това стана по предложение на Лютви Местан на Първата редовна отчетно-изборна конференция на ПП ДОСТ, която се проведе вчера в Пловдив, съобщиха от партията.

Лютви Местан, снимка Интернет

Местан мотивира предложението си с думите: „През 2016 година ние създадохме партия ДОСТ в името на младите хора. Дошло е време те да поемат кормилото на своята партия. Убеден съм, че решението да изберем Танер Алимолла за нов председател, е стратегически вярно, защото то ще отвори нови възможности за развитието на партията. Така също ще се създадат предпоставки за далеч по-активен и резултативен диалог с останалите демократични партии. Ние, по-възрастните учредители на партията, оставаме в готовност да предоставим своя опит, но само ако това бъде поискано от новото ръководство. 24 часа сме на разположение. Новото ръководство и новият председател са свободни да определят стратегическата линия на партията в съответствие с основните принципи заложени в Устава. Точно затова се противопоставям на предложението за уреждане на някакъв статут за първия председател на партия ДОСТ, защото не страдам от маниакални комплекси за почeтност. Освен това почетността е въпрос на вътрешно усещане на членовете и симпатизантите, което или го има или го няма, и не се нуждае от формален статут.“

До месец промените в Устава и решението за избор на ново ръководство ще бъдат внесени в Софийски градски съд за вписване.

Лютви Местан е подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост на бебе при катастрофа. Делото върви на първа инстанция в Окръжен съд-Кърджали.

Местан бе избран за председател на Движението за права и свободи (ДПС) на 19 януари 2013 г. Народен представител в 38, 39, 40, 41, 42 и 43 Народно събрание. Председател е на Парламентарната група на ДПС. Изключен от всички ръководни постове в ДПС, от парламентарната група и като член на партията след решение на Централния съвет на партията, взето на 24 декември 2015 г. През февруари 2016 г. учредява партия, наречена ДОСТ (Демократи за отговорност, свобода и толерантност).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html