четвъртък, 2 май 2024 г.

И Станимира Петрова ще боксира в Токио

Станимира Петрова донесе втора квота за женския ни бокс за олимпийските игри в Токио. Многократната световна и европейска шампионка се класира за полуфиналите на европейската квалификация в Париж. Родната звезда победи британката Карис Артингстал с 4:1 съдийски гласа и така си осигури място на Игрите в японската столица след месец и половина.

Станимира започна отлично срещата и показа много по-добро движение и точен мерник. Родната националка търсеше атаката и успя да доминира в откриващия рунд, след което продължи в този стил и през втория. Така българката взе аванс от 4:0 съдийски гласа преди третата, решителна част. Преднина, която Артингстал нямаше как да заличи.

Петрова ще продължи участието си в Париж, като утре ще се изправи срещу ирландката Уолш за място на финала. Припомняме, че преди нея Стойка Кръстева (51 кг) също си осигури квота за Токио. По-късно днес предстоят решителни битки за Радослав Панталеев и Петър Белберов.

„Доволна съм, защото прескочихме първата цел, но ще се чувствам още по-добре след финала. Целта ми е да взема 400 точки от тази квалификация, защото това е много важно, за да бъда поставена в схемата на олимпийските игри и да се размина с водещите имена там. Все още не съм си свършила работата обаче. Пак казвам – целта не е напълно изпълнена. Надявам се, че като мине вторник, вече ще може да кажем, че сме реализирали целия план”, сподели пред сайта на федерацията ни по бокс Кръстева.

Тя допълни, че все пак един товар от плещите й е отпаднал, класирайки се за Токио. Там обаче целта ще бъде златен медал. „През 2012-а бях на олимпиадата, но сега искам да съм олимпийски шампион. Не искам просто да присъствам там“, каза още Стойка. В Лондон тя бе спряна на 1/4-финалите от бъдещата двукратна златна медалистка Никола Адамс, която прави доста сериозна кариера и при професионалистките.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html