събота, 4 май 2024 г.

Драматично събитие унищожило 90 процента от акулите преди 19 милиона години

Преди около 19 милиона години с акулите се случи нещо ужасно. Вкаменелости, събрани от утайките в Тихия океан, разкриват неизвестно досега драматично събитие на изчезване на акула, по време на което популациите на хищниците рязко са намалели с до 90 процента, съобщават изследователи днес. И учените не знаят какво може да е причинило отмирането.

„Това е голяма мистерия“, казва Елизабет Сиберт, палеобиолог и океанограф от Йейлския университет. „Акулите съществуват от 400 милиона години. Те са преминали през ада и обратно. И все пак това събитие е унищожило окол 90 процента от тях. “

Акулите са преживели удара на астероид и загубите им са от 30 до 40 процента. Тогава от лицето на земята са изтрити 66 000 динозаври от не-птиците преди 66 милиона години. Но след това акулите се радват на около 45 милиона години мирно господство в океана, минавайки през големи климатични смущения като палеоцен-еоценовия термален максимум – епизод преди около 56 милиона години, белязан от внезапен скок на глобалния въглероден диоксид и резки температури.

Сега следите, открити във фините утайки от червена глина под два обширни региона на Тихия океан, добавят нова, изненадваща глава към историята на акулите.

Сиберт и Лия Рубин, тогава студентка в Атлантическия колеж в Бар Харбър, Мейн, пресяват рибни зъби и люспи от акули, заровени в утайки, събрани по време на предишни изследователски експедиции в Северния и Южния Тихи океан.

„Проектът се базира на желанието да се разбере по-добре естествената фонова изменчивост на тези вкаменелости“, казва Сиберт. Телата на акулите са направени предимно от хрущяли, които не са склонни да се вкаменяват. Но кожата им е покрита с миниатюрни люспи или дермални зъбчета, всяка около ширината на човешки космен фоликул. Тези люспи правят отличен отчет за изобилието от акули в миналото.

Изследователите сортират скалите от изкопаемите акули или зъбчетата в два основни типа: тези с линейни ивици (вляво) и такива с геометрични форми и без ивици (вдясно). След изчезването на акулата преди 19 милиона години, геометричните зъби почти изчезват от океанските утайки

 

Изследователите не очаквали да видят нещо особено стряскащо. Отпреди 66 милиона години допреди около 19 милиона години съотношението на рибните зъби към люспите на акулите в седиментите се е поддържало стабилно на около 5 към 1. Но изненадващо екипът изчислява в рамките на 100 000 години, а може би дори по-бързо, това съотношение драстично се е променя до 100 рибни зъба на всеки 1 скала на акула.

Внезапното изчезване на люспите на акулите съвпадна с промяна в изобилието от форми на акула, което дава някои улики за промените в биологичното разнообразие. Повечето съвременни акули имат линейни ивици по люспите си, което може да даде известен тласък на тяхната ефективност при плуване. Но на някои акули липсват тези ивици; вместо това ивиците са в различни геометрични фигури. Анализирайки промяната в изобилието на различните форми преди и след 19 милиона години, изследователите изчисляват загуба на биоразнообразие от акули между 70 и 90 процента.

Събитието на изчезването е било „избирателно“, казва Рубин, сега морски учен от Държавния университет в Ню Йорк, колеж по екологични науки и гори в Сиракуза. След събитието геометричните ивици „почти изчезват и никога повече не се появяват отново в разнообразието, което е съществувало преди.

Няма очевидно климатично събитие, което да обясни толкова голяма промяна на популацията на акулите, казва Сиберт. „Преди деветнадесет милиона години не е известно такова формиращо се време в историята на Земята.“ Разрешаването на мистерията на отмирането е на върха на дълъг списък с въпроси, на които тя се надява да отговори. Други въпроси включват по-добро разбиране как различните зъби могат да се отнасят до родовете на акулите и какво въздействие може да има внезапната загуба на толкова много големи хищници върху други обитатели на океана.

ScienceNews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html