събота, 4 май 2024 г.

Херо Мустафа: Когато говорим за корупция, се опираме на закона

„Когато говорим за корупция, не означава да обвиниш някого, а да се опреш на върховенството на закона“. Това заяви американският посланик Херо Мустафа на среща с български журналисти след обявяването на санкциите от САЩ срещу шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски.

На срещата присъства и първият заместник-помощник секретар Пол Ахърн, който отговаря за борбата с финансирането на тероризма и финансовите престъпления.

Ахърн е в България от понеделник. От сряда заедно с посланичката са имали срещи с представители на правителството, политически партии, с бивши държавни служители, сред които Бойко Борисов. Херо Мустафа добави, че предстоят още срещи с хора от правителството.
„С тези действия искаме да сме прозрачни с всички. Това е изключително важно за нас и знаете, че при администрацията на президента Джо Байдън искаме да сме много открити към медиите, както и тук в България. Денят е много важен, днешните действия са много важни“, каза Херо Мустафа.

„Днешният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега по закона „Магнитски“, заяви Ахърн. Той добави, че САЩ са готови да работят с България за финансова прозрачност и са разговаряли с регулаторните органи да предупредят за рисковете от това да правят бизнес с тези корумпирани лица и техните компании.

Засега не става ясно колко време е продължило разследването, като за него са били използвани различни източници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html