неделя, 28 април 2024 г.

Арестуваха ислямист, планирал нападения по време на европейското по футбол

В Унгария бе задържан заподозрян ислямист, планирал нападение срещу започващото след броени дни европейско първенство по футбол, предаде „Франс Прес“. Антитерористичният отдел в унгарската полиция съобщи новината за ареста. Според местни медии заподозреният планирал атаки срещу големи събития. Сред тях бил и националният стадион в столицата Будапеща, който ще приеме срещи от Евро 2020 – първенството на Стария континент, което бе отложено с една година заради пандемията от новия коронавирус.

Задържаният е 21-годишен „най-обикновен млад унгарец“, който „се представи за ислямист“, каза на пресконференция началникът на антитерористичния отдел на националната полиция Янош Хайду. Той отбеляза, че заподозреният, студент в Университета на Будапеща, е комуникирал на свързани с групировката „Ислямска държава“ интернет сайтове с „явна джихадистка пропаганда“, на които се обяснявало как да бъдат извършени атаки.
Задържаният „бил поел ангажимент да направи самоделна бомба и да я използва срещу масово събитие, в Будапеща или на друго място в Унгария. . . в близко бъдеще“. Той освен това разглеждал възможност да се вреже с кола в множество, каза Хайду.
Заподозреният джихадист бил задържан във вторник в град Кечкемет, 90 км южно от Будапеща. Стадион „Пушкаш Арена“, с капацитет за около 68 000 зрители, ще приеме четири срещи от Евро 2020, включително мачове с участието на Унгария, Португалия и Франция, допълва АФП.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html