неделя, 5 май 2024 г.

7 причини Румен Спецов да е човек на Васил Божков

 

Да се проследят връзките  на хората от служебната власт е не само трудно, но и опасно начинание, както го подсказа – не, ами го и натърти, вътрешният министър Бойко Рашков. Те са като свински черва, омотани в зависимости, чийто край се губи някъде, ама къде? Обикновено не там, където нито може да се види, нито да се провери. В Дубай например.

Нашата скромна задача е да си отговорим само на един въпрос, пък от него можем да се досетим кой командва парада. Може би не най-главнокомандващият, генералисимусът, но някой негов пълномощник у нас.

Въпросът е простичък – има ли връзка между  фамозния Румен Спецов и Васил Божков? Не за друго, а защото той стана не просто министър, а шеф на най-ключовата институция, блян за всеки скаран със закона бизнесмен.

И като подредихме всичко известно за г-н Спецов, стигнахме до обоснованото предположение, че двамата не просто са се познавали, но избягалият в Дубай бизнесмен Божков с 19 обвинения за престъпване на закона е заинтересуван на всяка цена на върха на данъчния контрольор да има свой човек. Дори с цената на това да направи смешни служебния премиер Стефан Янев и респективно президента Румен Радев. И те безропотно да приемат ролята си на шутове в тази комедия дел политико.

Ето няколко особености, които водят до обоснованото предположение, че това правителство е измислено и сглобено  другаде. Там, където бе и диригентският пулт на протестите през миналогодишното българско лято.

  1. Служебният премиер Стефан Янев отговори на запитване чие е назначението на Румен Спецов уставно, по генералски: той бил предложен от финансовия министър Асен Василев и лично не го познава. Тук би следвало да има една голяма питанка. А ако лицето Спецов се издъни, кой ще носи отговорност? Много ясно – премиерът. Трябва да е било много наложително, много императивно и без право на коментар да назначиш човек, когото не познаваш, и да носиш отговорност за него, при това да изтърпиш всички шеги и закачки за това наистина смехотворно назначение.
  2. Янев е сред най-приближените до президента, така че е малко вероятно президентът да е знаел, а да остави своя човек в неведение кой е Румен Спецов. Май и самият Румен Радев не е началната гара на композицията, нито харвардският възпитаник Асен Василев. За момента  нито премиерът, нито президентът  или членове на назначеното от него служебно правителство  са дали адекватно обяснение на твърденията, че назначението на изпълнителния директор на НАП е прокарано от Васил Божков.

  1. Да видим защо самият финансов министър Асен Василев е решил, че няма по-подходящ от Спецов за шеф на НАП? Парадиращият с образованието си от „Харвард“ Асен Василев даде следното обяснение за назначението на възпитаника на Свищовския икономически университет Спецов: „Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият.“
  2. „Изключително довереният“ на чуждите служби Спецов прехвърлил фирмата си на рецидивист с четири присъди и петдесет дела за кражба. Той не знаел, не се бил интересувал от фирмата си след продажбата, твърди Василев. Но вероятно „чуждите служби“, а най-вече НАП се е интересувала от задлъжнялостта на фирмата.

Парадоксално е, но в края на миналата седмица служебният министър на финансите Асен Василев и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов обявиха, че от 2017 г. насам държавата била отписала 10 млрд. лв. от длъжници. Спецов дори публикува „черен списък“ на големите данъчни длъжници. Сред тях би следвало да е фирмата и на Данаил Николов, на когото Спецов прехвърля печеливш бизнес.

  1. Василев не коментира как и защо Спецов е напуснал приходната агенция. Без коментар остава и обстоятелството, че шефът на НАП дори не си е плащал здравните осигуровки за период от близо четири години, освен лаконичното обяснение: „През 2017 г. той напуска България и отива в Ню Йорк, след това в Дубай и си продава фирмата. От там нататък човекът не знае какво се е случвало с фирмата, даже не е следил. Така че обяснение трябва да се потърси от човека, който е купил фирмата от г-н Спецов“. Ако го открият.

5. Кръстникът на Румен Спецов за шеф на НАП Асен Василев също е доста странна  фигура. Човек с блестяща кариера според  представянето си, със световни контакти в бизнес средите да зареже всичко това и да реагира  като момиче на повикване за министерско кресло в една не особено развита в икономическо отношение страна със сложни и овъртолени  политически схеми. Ще кажете, от родолюбие. Ми може. Преди 8 години той се отзова на повикването и стана служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Марин Райков. Също като колегата си Милен Велчев при правителството на Сакскобургготски.

6. Г-н Спецов е излязъл от управлението на дружествата, в които е имал участие, и заминава за Дубай, където работи съпругата му и също така в немилост пребивава Васил Божков. Там Спецов според официални твърдения се е прехранвал като фитнес инструктор.

  1. Любопитна, но не и маловажна подробност е, че новият шеф на НАП има профил в социалните мрежи, но последните му публични постове са от 2016 година и са свързани с кариерата му на културист и здравословно хранене. За интересите му може да се съди от харесаните страници в мрежата, сред които преобладават тези на фитнес тематика. Харесал е още колеги спортисти, модни брандове и… Васил Божков.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html