неделя, 5 май 2024 г.

Най-големият хищник Кралят на кръвта властвал преди 80 млн. години

Той е бил най-големият хищник на Северна Америка преди 80 милиона години. Палеонтолозите откриват близък роднина на Тиранозавър рекс в червените скали в южната част на Юта.

Новооткритата вкаменелост, наречен Lythronax, което в превод означава „цар на кръвта“, е тиранозаврид – силен двукрак хищник, който е имал голяма глава и малки предни крайници, подобни на Tирекс.

Вкаменелостта датира от 80 милиона години и е най-старият известен тиранозаврид, съобщават учените в PLoS ONE1. Същата изследователска група открива и най-добрите вкаменелости на втори тиранозаврид, който е живял преди 76 милиона години и се нарича Тератофоней.

Литронакс

Тиранозавър рекс

Заедно създанията помагат да се покаже как тези роднини на Tирекс са еволюирали и са доминирали за известно време в Западна Северна Америка. (Самият Тиранозавър Рекс се появява на сцената преди около 70 милиона години.)

„И двете находки са важни открития, които би трябвало да ни помогнат да съставим родословното дърво на тиранозаврите“, казва Стивън Брусате, палеонтолог от Университета в Единбург, Великобритания, който не е участвал в работата.

Широкият череп на Lythronax предполага, че динозавърът може да вижда в три измерения, както и Tирекс 

 

Голям екип, ръководен от изследователи от Природонаучния музей на Юта в Солт Лейк Сити, откриват Lythronax през 2009г. и много години изследват находката. В червените скали са открити динозаври, включително двойка рогати динозаври, които са живели заедно.

Преди около 80 милиона години регионът се намирал на източния край на дълъг тесен остров, простиращ се от днешна Аляска до южна Северна Америка. Литронакс е най-старият тиранозаврид, познат на науката.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html