неделя, 5 май 2024 г.

Плевнелиев посочи как Радев сее разделение в обществото

Росен Плевнелиев, кадър БНТ

Сегашният президент Румен Радев не е демократ, защото е нарушил Конституцията на страната, смята бившият държавен глава (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

Никога досега един президент на демократична държава не се е опитвал да води по такъв начин битки за властта, по такъв начин да сее разделение в обществото. Той е популист, популистите не са демократи, категоричен бе Плевнелиев в интервю за БНТ.

Разликата между неговите служебни правителства и сегашното на Румен Радев той определи така: „Това правителство сега работи във време на решителни за президента Радев избори, за неговото преизбиране за втори мандат“.

По думите му никога досега българският държавен глава не е назначавал за министър-председател дясната си ръка. Трябва да се търси баланс, а такъв в момента няма.

„Балансът означава, че държавният глава винаги търси кого и как да сложи на най-висшите позиции, така че да има широко представителство. И левите, и десните – той е президент на всички българи, но не, ние слагаме най-доверения си човек за началник на щаба, за да правим избори, от които зависи моят политическа съдба. Това е президентът Радев. Той е вдигнал високо юмрука, води своите битки“, каза още Плевнелиев.

Според него колкото повече е уверен Радев, че ще бъде преизбран, толкова повече ще сбърка в оценката си за ситуацията.

„Сега имаме тоталната абсолютна власт в ръцете на Радев. Всичко започва и свършва с него и ние виждаме, можем да си направим сметка дали това е голямата промяна. Мая Манолова е статукво, дълбоко. Как така изведнъж стана ново начало и промяна в българската политика“, попита Росен Плевнелиев.

Според него ГЕРБ също има пропуски по време на управлението си, но е постигнала и успехи, най-големият сред които е влизането на България в чакалнята на еврозоната. Смята, че Радев може да посочи и успехите на миналото правителство. Разочарован е, че в 45-о Народно събрание не е чул да се говори за еврозоната.

От наближаващите избори той вижда два избора. Партиите на протеста заедно с „Има такъв народ“ ще трябва да се коалират или с ГЕРБ, или с БСП, за да имат мнозинство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html