неделя, 5 май 2024 г.

Синдикалист очаква бунт ако отнемат 50-те лв. на пенсионерите

Пламен Димитров, КНСБ, кадър БНТ

„50-те лв. пенсионерът ги счита като част от своята пенсия. Той ги очаква. Ще има бунт, ако тези пари се махнат. Не мисля, че някой ще има куража да ги махне“, предупреди в интервю за БНТ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според него хората с най-високи пенсии могат да живеят и без тези 50 лв., а на хората с по-ниски пенсии да се даде повече от тази сума.

По думите на Димитров преизчисляването на пенсиите е вредно и несправедливо. „Опитваме се да прехвърлим проблема от болната глава на здравата. Също така трябва да падне таванът на пенсиите и всяка година, в която човек е работил, да тежи повече“, обясни синдикалистът.

Според Пламен Димитров не е отпаднала необходимостта от подкрепа на пострадалия бизнес.

„Целият туризъм към момента, макар и да се възстановява спрямо 2020 година, е на не повече от 40-50% от 2019 г. като заявки за заетост и т.н. Градският транспорт пострада много миналата година и през тази година. Има сектори, които продължават да изпитват крещяща нужда от подкрепа и за тях тази мярка 60/40, модифицирана в един друг вариант, както ние предлагаме с бизнеса, т.е. 75% да бъдат подкрепени от брутното им възнаграждение, когато не работят“, уточни Димитров.

Неговото мнение е, че допълнителните мерки трябва да бъдат финансирани с допълнителни средства, включително заеми.

„Мисля, че не е най-важното ревизията. Ако някой е крал, да си ходи. Но най-важна е подкрепата. Трябва да бъдат намерени средства за предприятията. Около 300 000 души бяха подкрепени. Ако те останат без работа, безработицата ще се вдигне“, каза председателят на КНСБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html