сряда, 1 май 2024 г.

Кутев изясни кой не трябва да лови руски шпиони у нас

Антон Кутев, кадър БНТ

Работата на ДАНС не е да хваща шпионите, а да не допуска създаването им. Тази теза издигна в интервю за БНТ говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

По темата с руските шпиони и обвиненията, че със смяната на ръководството на службите, настоящето правителство на България цели те да не бъдат залавяни, Кутев коментира, че не може да се говори за обезглавяване на службите, а за политическа смяна. Той определи като лъжа твърденията на ГЕРБ, че промените в службите са заради разкритите руски шпиони в страната.

„Това правителство и президентът, и премиерът, и военният министър – те са натовски генерали. Не са от Симеоново или от Пожарната, те са натовски генерали и са доказали с цялото си поведение, че никога не са подлагали на съмнение нито евроинтеграцията на България, нито членството в НАТО. На какво основание някой ми твърди, че щели да пускат руските шпиони. Това просто е една глупост“, коментира Кутев.

„Навсякъде става дума за милиарди, които са раздадени, може би не навсякъде незаконно, но във всеки случай против идеите, с които те са били предвиждани“. По думите му тези нередности няма как да бъдат изведени на повърхността с досегашните служби.

Говорителят на служебното правителство съобщи, че следващата седмица ще бъдат направени още разкрития за управлението на ГЕРБ. Посочи, че след Българската банка за развитие, ще бъдат изнесени данни и за други структури, където по думите му нещата са ужасяващи. Става дума за въвеждане на ред, ако успеем да го направим, защото съпротивата е голяма, а времето е малко, допълни той.

Кутев коментира проблема с кредитите от ББР, като посочи, че са давани големи суми на големия бизнес, а не пари, които биха подпомогнали малкия и средния бизнес. „Това цялото чух, че някой го наричаше цирк – това да те извика министърът, за да обясниш защо си взел парите и какво правиш с тях, според тях било цирк. Според мен това е трагедия, защото това са парите на данъкоплатците на България“. Трагедия е, защото се подпомага бизнес, който така или иначе има шанс, а не се дава шанс на малките, които трудно понасят кризата.

Темата с предстоящите избори е актуална за правителството. „Правим всичко възможно и сме убедени, че изборите ще можем да ги подготвим“, каза той и допълни, че проблеми би било да има единствено с кратките срокове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html