неделя, 5 май 2024 г.

БСП преди изборите: всички срещу Корнелия Нинова

Два месеца преди извънредните парламентарни избори ситуацията в левицата изглежда така: всички срещу Корнелия Нинова. Недоволството от политиката на лидера на БСП вече е толкова силно, че на места прераства в откровен бойкот и саботаж. Две от най-големите градски организации отказаха да издигнат свои кандидати за народни представители. В Пловдив дори се стигна до заплахата водачът на листата проф. Иво Христов да подаде оставка и да се откаже от надпреварата, ако не бъде подкрепен от местните. А те няма да го подкрепят, макар и да казват обратното. Защото зад гърба им стои големият враг на Нинова Георги Гергов, който е готов да постави БСП на бесилото, стига това да му осигури оставката на Нинова и завръщането му на червен кон на „Позитано“.

Във Велико Търново ситуацията горе-долу е същата. Нинова отказа да припознае Весела Лечева за местен лидер на кандидат-депутатската листа и постави начело Явор Божанков. В резултат Областният съвет на БСП не събра кворум за втори път, за да гласува листата. Така ще се наложи това да направи Националният съвет по служебен път. Недоволството на хората от Старата столица идва от две направления – отстраняването на Весела Лечева от първото място и налагането на Божанков, който дори не е член на партията, а е от гражданската квота.

В същата посока вървят нещата и в Стара Загора, където редовите партийци скочиха срещу водача на листата Георги Кадиев, който влиза в надпреварата чрез коалиционно споразумение с „Позитано“. Завръщането на Кадиев в червените редици е истински шок, защото преди няколко години той бе сред най–върлите противници на Корнелия Нинова и на цялото ръководство на БСП, заради което сам напусна парламента.

За капак на вътрешнопартийните разпри, Нинова ще трябва да се справя с нов съперник в лявото пространство. При това какъв! Проектът на Жан Виденов ще откъсне от БСП толкова проценти, колкото е необходимо партията да се срине до четвърто място. Мнозина политолози го предричат и няма причина да не им вярваме. А това вече ще е краят на БСП. Корнелия Нинова добре осъзнава този факт и вчера за първи път публично говори по темата за новия Ляв съюз на Виденов. „Любопитно е защо сега, след толкова години, Жан Виденов решава да прави проект – точно преди избори. За нашата партия, може би единствената, най-същественото е идеологията. Любопитно е как една новосформирана партия от Красимир Янков – проевропейска, пронатовска, евроатлантическа, привърженици на джендър-идеология, Истанбулска конвенция, се събра с Жан Виденов, който знаем и виждаме, че изповядва идеи в абсолютно другата посока. Това не гарантира успех, няма спойка. Прави впечатление, че хората около Жан Виденов са доста заможни, което също не се връзва с неговия образ. Странно нещо е това, което се създава около Жан Виденов, в интересен момент, и навежда на мисълта, че е нарочно създадено, за да отслаби БСП, но всеки има избор“, смята Нинова.

Дори вътрешнопартийната опозиция, или каквото е останало от нея, скочи на Виденов, виждайки явна заплаха изобщо за съществуването на БСП. Велислава Дърева, например, която е категоричен противник на Нинова и непрекъснато й иска оставката, допусна, че Жан Виденов е подведен от свои другари да оглави новия проект и намекна, че бившият премиер има сериозни проблеми със здравето.

На този фон Корнелия Нинова изглежда като притисната до стената. Тя овладя изцяло БСП, но подцени възможностите на своите съперници да влияят на процесите в партията, макар и да са извън ръководството или дори извън партията. От друга страна, Нинова няма верен ход и по отношение на съюз или коалиция с други анти-ГЕРБ партии, което би могло да извади БСП от окопната война, която в момента води на всички фронтове. Никой от новите политически играчи не признава БСП за потенциален враг на ГЕРБ и Бойко Борисов и съответно за свой съюзник. Единствено Николай Хаджигенов от „Мутрите“ допусна, че може да се гласува с БСП, но го направи някак си срамежливо, без голям ентусиазъм.

Накратко, Нинова има четири дни да реши няколко кардинални проблема в БСП и да започне кампанията си на чисто. На 3 юни е решителното заседание на Националния съвет, след което ще стане ясно дали столетницата ще намери сили да възкръсне за пореден път или на „Позитано“ ще чуят „Последен валс“, ама този път наистина последен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html